Η συμβιβαστικη λυση της Κομισιον για τη …σωτηρια της

Απαρατήρητα

Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος για να καταλάβουμε αν είναι δυνατόν να τετραγωνιστεί το ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου, και να παγιωθεί η νέα συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η πρόταση της Κομισιόν αφήνει όλους λίγο δυσαρεστημένους. Ή λίγο ικανοποιημένους, αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο.

Ούτε αποκλειστικά δάνεια, ούτε επιδοτήσεις. Αλλά, λίγο από όλα, ως αφετηρία της συζήτησης και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν από βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πλατφόρμα που παρουσίασε χθες η κυρία Φον ντερ Λάιεν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τρεις βασικούς άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά το 80% της συνολικής χρηματοδότησης και αποτελείται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε ένα ποσοστό κοντά στο 10% το ενισχυμένο Ταμείο Συνοχής.
  • Ο δεύτερος, που καλύπτει το 15% της χρηματοδότησης, αφορά το επενδυτικό πλάνο InvestEU (διάδοχο του σχεδίου Γιουνκέρ) με στόχο τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
  • Και ο τρίτος αφορά το 5% των κονδυλίων που θα διατεθούν αποκλειστικά στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην Ευρώπη.

Και για να τα μεταφράσουμε σε χρήμα: το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 750 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 500 θα είναι επιδοτήσεις και τα 250 δάνεια. Η αναλογία για τη χώρα μας, είναι αντίστοιχα, 22,5 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις και 9,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια.

Οι δεσμεύσεις που θα ακολουθούν τις επιδοτήσεις αυτές δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Οι τέσσερις «φειδωλοί» του βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) ζητούν συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλάνα και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – στο πνεύμα ενός μνημονίου «για καλό σκοπό», όπως ανέφερε off the record ευρωπαίος αξιωματούχος – για να απελευθερώσουν τα κονδύλια προς τις χώρες του Νότου.

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις για τη ζημιά της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, όχι από την αντιπολίτευση αλλά από την ίδια την Κομισιόν, αναφέρουν: συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% μέσα στο 2020, άνοδος του πρωτογενούς ελλείματος στο 3,5%, αναιμική ικανότητα μεταφοράς ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

'Όσο κι αν θέλει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, φαίνεται ότι το περιεχόμενό του, κάθε άλλο παρά βάλσαμο είναι. Και το δύσκολο ευρωπαϊκό παζάρι δεν ξεκίνησε ακόμη. Οι βιαστικοί πανηγυρισμοί τόσο του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά όσο και κύκλων της ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λιθαράκι την επικοινωνιακή καταιγίδα των “Αρίστων”, ντόπιων και ξένων σε βάρος των λαϊκών αναγκών .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.