Η Συλλογη Ραιδεστου παει Αλεξανδρουπολη

Απαρατήρητα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση διαβάσαμε στον τύπο του γειτονικού νομού, που αφορά στην φιλοξενία της «Συλλογής Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης.
 
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του e-evros.gr την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στις 24 Μαρτίου.
 
Η «Συλλογή Ραιδεστού» θα παραμείνει στο μουσείο έως ότου ετοιμαστούν τα οριστικά εκθέματα του μουσείου, τα οποία μεταφέρθηκαν ήδη από την πόλη μας στην Αλεξανδρούπολη και φυλάσσονται στο υπόγειο του Μουσείου.
 
Η Συλλογή Ραιδεστού αποτελεί ένας ελάχιστον φόρο τιμής στους Θρακιώτες πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Μέσα από αυτή ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε εκεί, μέσα από τις αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό. Το 1922 σημαντικός αριθμός των μαρμάρινων μνημείων της συλλογής μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και παραδόθηκε στο μουσείο της πόλης.
 
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης η συλλογή μεταξύ άλλων αποτελείται από έναν κούρο και μία κόρη, ταφικές στήλες, ανάγλυφα αφιερωμένα στους θεούς, τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές.
 
Ενδιαφέρον! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.