Η στρατιωτικη ιστορια της περιοχης δεν ειναι μονο προσφατη…

Απαρατήρητα

Ένα θετικό βήμα για την ανάδειξη της στρατιωτικής ιστορίας της περιοχής μας, η οποία είναι πλουσιότερη από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι, είναι η κίνηση της περιφέρειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία αναφερόμαστε σε άλλο σημείο του σημερινού μας φύλλου.

Και αυτό γιατί ενώ οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην μάχη των οχυρών, που αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική σύγχρονη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή μας, υπάρχουν πολλές μάχες που έχουν τη δική τους σημασία, αλλά αποτυπώνουν και μια ταραχώδη ιστορία της περιοχής.

Η γνωστότερη φυσικά είναι η μάχη των Φιλίππων μεταξύ των δολοφόνων του Καίσαρα, και του Οκταβιανού και του Μάρκου Αντώνιου, όμως η περιοχή μας, ιδιαίτερα κατά την ύστερη Βυζαντινή εποχή, αποτέλεσε πεδίο μαχών τόσο με φύλα που εισβάλλανε στην περιοχή, όσο και εμφύλιων διενέξεων της Αυτοκρατορίας.

Όλες αυτές, οι μάχες, και πολλές άλλες που μας διαφεύγουν (ποιος θυμάται την Καταλανική Εταιρεία;), αποτελούν ένα μωσαϊκό που καθόρισε την ιστορία της Θράκης, αλλά και της ίδιας της πόλης της Κομοτηνής, που γεννήθηκε μέσα από την παρακμή άλλων πόλεων της περιοχής.

Και να ξέρετε πως σε περίπτωση που η Περιφέρεια απευθύνει κάλεσμα, θα είναι πολλοί αυτοί που θα θελήσουν να συνεισφέρουν, είτε με την έρευνα, είτε με την εθελοντική προσφορά τους, ώστε και να κατανοήσουμε την ιστορία μας, αλλά και να μπορέσουμε να την δείξουμε στους άλλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.