Η Ρωμανια του Μιχαλη Χαραλαμπιδη που εμεινε ονειρο

Μόνο η πινακίδα της έχει μείνει, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Ευγένιο, να θυμίζει την ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Πριν από μερικές μέρες απεβίωσε, σε ηλικία 73 ετών, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ένας άνθρωπος που είχε μεγάλες ελπίδες για τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρόλο που αυτές ποτέ δε ευοδώθηκαν.

Να θυμίσουμε πως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να προστεθεί στο όνομα Θράκη και το όνομα Ρωμανία, μια πόλη η οποία θα κατοικούνταν από τους νέους Πόντιους πρόσφυγες, που θα ήταν ταυτόχρονα Ποντιακή, Θρακική, Βαλκάνια, Ευξείνια.

Εκείνη την εποχή υπήρξε κινητικότητα για το θέμα, και βρέθηκε μάλιστα και ο χώρος, στην περιοχή των Πετρωτών, όπου θεμελιώθηκε στη συνέχεια, ο ναός του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντος.

Μάλιστα η δημιουργία του Αγίου Ευγένιου και της Ρωμανίας αποτελεί καταστατική υποχρέωση της Παμπτοντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με το ΔΣ της τα τελευταία χρόνια να έρχεται στο ναό το καλοκαίρι όταν γίνεται ο εσπερινός του Αγίου.

Η ιδέα βέβαια για την ίδρυση της πόλης, και όλων όσων απαιτούνταν για αυτή, είχε χαρακτηριστεί από την αρχή ουτοπική, και ποτέ δεν θα μάθουμε αν θα μπορούσε, με την κατάλληλη στήριξη, να γίνει πραγματικότητα, ή αν ήταν καταδικασμένη να αποτύχει.

Μόνο η πινακίδα της έχει μείνει, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Ευγένιο, να θυμίζει την ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος δεν θα δει σε αυτή τη ζωή να υλοποιείται το όραμά του. Στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει…

Παραθέτουμε μέρος της ομιλίας που είχε κάνει στον ναό του Αγίου Ευγενίου, το 2002, κατά τον Εσπερινό τότε:

 «Είναι μια ιδέα μεγάλη. Εδώ είναι το σημείο που επικεντρώνεται το μέλλον της πατρίδας και του έθνους μας, την οποία δεν την είδαμε στενά μόνο σαν Πόντιοι κάτι που λέγεται πολλές φορές από αυτούς που θέλουν να διαιρούν τους Έλληνες. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τη μεγάλη αγάπη μας για τη Θράκη, για τους Πόντιους, ειδικά τους πρόσφυγες που έρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ».

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην ιδέα της Ρωμανίας από άποψη οικουμενικότητας, «ιδέα που την έκαναν να φαίνεται ουτοπία», όπως κατήγγειλε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της καθώς και όσους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ασυνεννοησίας.

Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.