Η προταση του Ευαγγελου Λιτσου για την αντιπλημμυρικη προστασια της περιοχης Γλυκονεριου – Σαλπης

Απαρατήρητα

Την πρόταση αντιπλημμυρικής προστασίας που είχε καταθέσει και στο παρελθόν από την θέση του Δημάρχου Αιγείρου επανάφερε στην δημοσιότητα ο Ευάγγελος Λίτσος.

Με την αφορμή των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή μεταξύ Γλκυκονερίου και Σάλπης που κάλυψαν στην κυριολεξία τον δρόμο μεταξύ των οικισμών καθώς και παρακείμενες εκτάσεις ο κ.Λίτσος ενθυμήθηκε και ανήρτησε την πρόταση, συνοδεία σχετικού χάρτη, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.

Η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Διαβάζοντας για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μεταξύ Γλυκονερίου και Σάλπης και βλέποντας τις σχετικές εικόνες με τα νερά να έχουν καλύψει εκατοντάδες στρέμματα καθώς και τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τους δύο οικισμούς, θυμήθηκα μια παλαιότερη πρόταση που είχα καταθέσει ως δήμαρχος Αιγείρου στον τότε περιφερειάρχη Άρη Παπαδόπουλο.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται στο τρίγωνο μεταξύ του νοτιοανατολικού αναχώματος του Τραύου, της όχθης της Βιστωνίδας και της νέας εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης στο τμήμα μεταξύ Νέας Καλλίστης και Γλυκονερίου. Επισημαίνω ότι το ανάχωμα περιμετρικά της Βιστωνίδας συμβάλλει το ανάχωμα της βορειοδυτικής όχθη του ποταμού Τραύου. Αντιθέτως, δεν υπάρχει ανάχωμα στην όχθη της Βιστωνίδας από την νοτιοανατολική όχθη του Τραύου. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα. Στο σημείο αυτό υπάρχει μια παλιά νερομάνα, το ρέμα Καμήλα (οι ντόπιοι το γνωρίζουν με την οθωμανική ονομασία ως Ντέβετζικ). Η περιοχή πλημμυρίζει είτε επειδή το ρέμα Καμήλα φέρνει νερά προς τη Βιστωνίδα είτε όταν ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης και τα νερά γυρίζουν προς την αντίθετη φορά, δηλαδή προς τον κάμπο.

Η πρότασή μου τότε ήταν η εξής: Να επεκταθεί το ανάχωμα της Βιστωνίδας και νοτιοανατολικά του Τραύου και να φτάσει έως το πρανές της νέας εθνικής οδού στο ύψος του Γλυκονερίου. Στο σημείο που το ρέμα Καμήλα θα διασταυρώνεται με το νέο ανάχωμα θα πρέπει να χωροθετηθεί ένα επιπλέον αντλιοστάσιο που θα μεταγγίζει τα νερά του κάμπου στη λίμνη.

Επισυνάπτεται ο χάρτης της πρότασης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση, δια του αποτελέσματος, δεν υλοποιήθηκε ουδέποτε. Ίσως ήρθε η ώρα οι αρμόδιοι, απουσία άλλων προτεινόμενων λύσεων, τουλάχιστον να την εξετάσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.