Η προσβασιμοτητα δεν ειναι απλη υποθεση

Η Κομοτηνή είναι μια προσβάσιμη, κατά γενική ομολογία, πόλη, ενώ και τα δημόσια κτίριά της έχουν, στην πλειοψηφία τους δομές για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
 
Και μπορεί η πρόσβαση στους υπόλοιπους να φαίνεται απλή, όμως υπάρχουν φορές που ακόμα και ένα προσβάσιμο κτίριο μπορεί να γίνει απροσπέλαστο.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Σάββατο το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο επισκέφτηκαν τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ένα εκ των οποίων χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.
 
Όταν προσήλθαν στο χώρο, στις 11 το πρωί, δεν υπήρχε πρόβλημα, και ανέβηκε κανονικά στον πρώτο όροφο και το γραφείο του Περιφερειάρχη, όμως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συνέβη η ωριαία διακοπή του ρεύματος που επηρέασε όλη τη Ροδόπη και τον Έβρο.
 
Έτσι όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ήταν αδύνατο να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα, μιας και χωρίς ρεύμα δεν λειτουργούσε γι’ αυτό και χρειάστηκε να κατέβει το αμαξίδιο από τις σκάλες, με τη βοήθεια των παρευρισκομένων.
 
Όμως αυτό το πρόβλημα, όσο μικρό και αν φαίνεται, δείχνει πως η προσβασιμότητα, που για εμάς φαίνεται απλή, δεν είναι πάντα, και το άτομο με το αναπηρικό αμαξίδιο δεν θα έρεπε να είναι υποχρεωμένο να ζητά τη συνδρομή ανθρώπων που είναι δίπλα του, που μπορεί και σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι παρόντες, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
 
Και αυτό μπορεί να αφορά ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρεύμα, όσο και απλά πράγματα της καθημερινότητας, που εμείς θεωρούμε δεδομένα.
 
Άλλωστε η νοοτροπία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, γιατί χωρίς αυτή, όλες οι προσπάθειες θα είναι μισές. Στην Κομοτηνή έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, όμως περιπτώσεις σαν και την προηγούμενη, δείχνουν πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, που με τη βοήθεια όλων θα τον περάσουμε.
 
Για αυτό είναι σημαντική και η ύπαρξη των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, ώστε να μπορούν να μας δείχνουν πού υπάρχουν και πού δεν υπάρχουν προβλήματα.K.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.