Η προσφυγικη «βομβα» της Μορια

Απαρατήρητα

Αφορμώντας από την χθεσινή έκρυθμή κατάσταση και τραγωδία στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, όπου μία γυναίκα και ένα παιδί απανθρακώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων και βίαιων συγκρούσεωνμεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, αποδεικνύεται αναγκαίο το αίτημα για μια ανθρωπιστική προσέγγιση στην μεταναστευτική πολιτική.
 
Ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2018, επιτελείο του BBC βρέθηκε στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβίωναν χιλιάδες πρόσφυγες. Καταγγελίες ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες περίμενανώρες στην ουρά για να πάρουν φαγητό και αναλογούσε μία τουαλέτα σε 70 άτομα. Επιπρόσθετα μικρά παιδιά, ηλικίας μέχρι και 10 ετών, φημολογούταν ότι προσπαθούσαν να αυτοκτονήσουν, ενώ υφίστανται συχνά φρικτή βία. Το BBCείχε χαρακτηρίσει την Μόρια ως το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη.
 
Κάτω από τέτοιες συνθήκες ήταν αναμενόμενο να σκάσει σαν ωρολογιακή βόμβα μια εξέγερση όπως η χθεσινή που θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις και θα είχε τέτοιες απώλειες. Και όμως η μισανθρωπία και οι απελάσεις δεν είναι η λύση για το μεταναστευτικό, όπως θεωρεί μεγάλη μερίδα «ανήσυχων» ανθρώπων. Τα ίδια τα όργανα της ΕΕ φαίνεται να αδιαφορούν παντελώς για τις ανθρώπινες ψυχές και θέλουν την Ελλάδα «προσφυγική φυλακή»για να ελέγχει να μην διαρρεύσει κανένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη.
 
Είναι αναγκαία λοιπόν η ευαισθητοποίηση για την αξία της ανθρώπινης ψυχής από την μεριά των αρμόδιων Ευρωπαϊκών αρχών που σχεδιάζουν αυτέςτις απεχθείς και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Να τους εντάξουν με αξιοπρεπείς όρους στο κοινωνικό σύνολο και να τους ευαισθητοποιήσουν μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε κοινωφελείς δράσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής τους στην ξένη χώρα. Το κυριότερο όμως είναι η ΕΕ αφενός να συνειδητοποιήσει ότι οι πρακτικές της επιδεινώνουν το ζήτημα, αφετέρου να σταματήσει να χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως φυλακή ψυχών και να σχεδιάσει υπεύθυνα τη διαχείριση του ζητήματος. Β.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.