Η Μαρια Σιωτου γραφει για το βιβλιο του Αγγελου Αγγελοπουλου «Η Κλειω φοβοταν τις γατες»

Άγγελος Αγγελόπουλος, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες», εκδ. Κοράλλι, Αθήνα 2023

Μέσα από μια σύντομη αλλά ουσιαστική κριτική εκφράστηκε η Μαρία Σιώτου, Σύμβουλος επιχειρήσεων και πρώην υποψήφια δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη», στον δήμο Παπάγου για το βιβλίο του Άγγελου Αγγελόπουλου «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες». Με ανάρτηση στο facebook μίλησε για τα χαρακτηριστικά του βιβλίου και τα μηνύματα που περνά, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ελληνική κοινωνία: 

«Μια παλιά τέχνη, αυτή του χρονογραφήματος, της δημοσίευσης κειμένων σε εφημερίδες και περιοδικά, υπηρετεί ο συγγραφέας Άγγελος Αγγελόπουλος. Το βιβλίο του, το οποίο μόλις ολοκλήρωσα, “Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες”, εκδ. Κοράλλι, είναι μια συλλογή από τέτοιες δημοσιεύσεις, που καταπιάνονται με αναμνήσεις, επικαιρότητα και σκέψεις του γράφοντα. Η αμεσότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των κειμένων και από την άλλη μεριά η μεγάλη ποικιλία στη θεματολογία. Τα αφηγήματα καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του συγγραφέα, έχουν σαφέστατα πολιτική σκέψη και προβληματισμό και μάλιστα σε πολλά σημεία οι μνήμες των «μαύρων ημερών» στην πολιτική ζωή του τόπου μας, αγγίζουν βαθύτατα τη μνήμη.

Το καυστικό, υπόγειο χιούμορ αφήνει στον αναγνώστη πολύ χώρο να χαμογελάσει, να μειδιάσει αλλά και να σκυθρωπιάσει με όσα διαβάζει. Ο ατελείωτος κύκλος μιας παθογένειας της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής με όλες τις παραμέτρους-αποτελέσματα στη ζωή μας. Πολύ πρωτοποριακό (το είδαμε στην Rachel Cusk πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία ως νέα γραφή), το γεγονός της αποτύπωσης διαλόγων με ανθρώπους του περιβάλλοντος του συγγραφέα, με αποκορύφωμα το διήγημα “Επουσιώδης Συνομιλία”, όπου με πολύ εύστοχο τρόπο μια απλοϊκή, κατά τα άλλα, συνάντησή του με γείτονα, θίγει σε απόλυτο βαθμό την παθογένεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιας και έχω την τύχη να ξέρω προσωπικά τον γράφοντα, έχω τη γνώση της βαθιάς του ενασχόλησης και αναζήτησης για τα τεκταινόμενα και νιώθω ιδιαιτέρως ευτυχής που καταπιάστηκε με τη γραφή και τόλμησε να δημοσιεύσει. Είναι μεγάλη ανακούφιση να “αδειάζεις” στο χαρτί την αγωνία σου, είναι επίσης μεγάλη χαρά να τη μοιράζεσαι!». [Α.Χ]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.