Η «κρατικη» ΕΡΤ

Απαρατήρητα

Όχι ότι στο παρελθόν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιδείξει σεβασμό απέναντι στο δημοσιογραφικό λειτούργημα και δη σε όσους το υπηρετούν στην δημόσια τηλεόραση – ποιος άλλωστε να ξεχάσει το «μαύρο»- και σαφώς τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν μονάχα παραδείγματα των «γαλάζιων».
 
Ωστόσο με το καλημέρα σας, γαλάζια στελέχη έσπευσαν να υπενθυμίσουν την άποψή τους περί της ελεύθερης έκφρασης και περί της «κρατικής» όπως λανθασμένα επιλέγουν να την χαρακτηρίσουν τηλεόρασης.
 
Αφήνοντας ασχολίαστο – προς το παρόν- το γεγονός ότι το πρώτο ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφορούσε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ –ΜΠΕ που τελούν υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, όπως αντίστοιχα και τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ, δεν θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τα λεγόμενα, στην ΕΡΤ, δύο γαλάζιων στελεχών.
 
Τα πρώτα εξ αυτών τα όσα κατέθεσε και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς στην πρωινή εκπομπή  «Πρωινή βάρδια». Ο προαναφερθέντας αφού επιτέθηκε λεχτικά στην δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά φρόντισε να περιγράψει στους τηλεθεατές την «καλή ΕΡΤ» που σύμφωνα με τα λεγόμενά του εκπροσωπούσε η κ. Κεχαγιά και ακολούθως μη αποδεχόμενος παρεμβάσεις των υπολοίπων, δημοσιογράφων και μη του πανελ, αποφάσισε να υποδείξει και την πορεία της συζήτησης και την δουλειά που θα έπρεπε να επιτελέσουν οι δημοσιογράφοι.
 
Τα όσα εκτυλίχθηκαν μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει (εδώ) για να βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα, ωστόσο να επισημάνουμε πως αφού «επέβαλλε» την σιωπή, ο κ Σαλμάς φρόντισε να μας δώσει και το στίγμα της ΕΡΤ του μέλλοντος, όπως την οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η Ελληνική Τηλεόραση θα πάρει το δρόμο της. Θα γίνει ένα κανάλι πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέραμε που θα υπηρετεί την πραγματική αντικειμενική ενημέρωση» .
 
Η δεύτερη αντίστοιχη τοποθέτηση ήρθε δια στόματος του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ανάθεση της ΕΥΠ, του ΑΠΕ και της ΕΡΤ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε πως κυρίως το τελευταίο έγινε επειδή ήταν επιτακτική ανάγκη «η αποκατάσταση της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, μετά τα τραγελαφικά», αφού «είχε μετατραπεί σε κομματική τηλεόραση». «Είναι από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, ο Πρωθυπουργός το παίρνει πάνω του για το λόγο αυτόν», εξήγησε μάλιστα χαρακτηριστικά.
 
Ο Μάκης, ο Βορίδης ο οποίος να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων «βλακώδη και υβριστική» την τοποθέτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέροντας βέβαια όλα τα συναφή με τα περί «καλής κρατικής τηλεόρασης» κ.ο.κ.
 
Ενώ βεβαίως είχε πει το αμίμητο στην κυριολεξία και μεταφέρουμε επακριβώς «Τα ιδιωτικά κανάλια τηρούν την δεοντολογία και όχι η δημόσια τηλεόραση». Αυτά τα δήλωσε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.
 
Πέραν του προφανούς ότι δηλαδή τα προαναφερθέντα γαλάζια στελέχη αποδεικνύουν μία αλλεργία στον αντίλογο που κάθε άλλο παρά ένδειξη δημοκρατίας και πραγματικής αντικειμενικής ενημέρωσης  που τόσο προασπίζονται δεν είναι, να υπενθυμίσουμε μόνο στο πρόσφατο σχόλιο συναδέλφου δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής περί των προεκλογικών εξαγγελιών Μητσοτάκη για «εξυγίανση» της ΕΡΤ… «Θα δούμε πως θα το κάνει και με ποιόν τρόπο».
 
Τα πρώτα δείγματα πάντως δεν μας προϊδεάζουν θετικά!
 
Ευτυχώς πάντως, σε κάθε περίπτωση θα μείνει η ΕΛΙΑ, αυτή που φύτεψαν στο προαύλιο της ΕΡΑ Κομοτηνής οι εργαζόμενοι στην φετινή επέτειο του «μαύρου». Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.