Η ιστορια των ιδιωτικοποιησεων στη Γερμανια μεσω της “Treuhand”

Ή «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»

Η φρικιαστική πρόταση της εκποίησης της περιουσίας της χώρας μας, της ίδιας δηλαδή της  χωρικής μας οντότητας, που πρότεινε,  σαφώς υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, ο πολύς γερμανός Οικονομικών της Γερμανίας κ.Σόιμπλε, η ιστορία του ξεπουλήματος αλλιώς ή των ιδιωτικοποιήσεων  δημόσιας  περιουσίας δεν είναι πρόσφατη, έχει μάλιστα παρελθόν και στην ισχυρή σήμερα Γερμανία.

 Στο γεγονός αναφέρθηκε  η γερμανίδα ευρωβουλευτής και  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), Gabi Zimmer σε επικριτικό σχόλιό της για την επιτευχθείσα συμφωνία, τμήμα της οποίας έχει ως εξής:

«Επικρίνουμε έντονα τον επαίσχυντο εκβιασμό κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, την απειλή ενός σεναρίου Grexit από Μέρκελ, Σόιμπλε και τους συμμάχους τους, προκειμένου να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τους όρους των πιστωτών, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί αποτυχημένοι τα προηγούμενα χρόνια».

 Στη συνέχεια η κ. Zimmer  εστίασε  τον λόγο της ενάντια  στις  ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, οι οποίες εφαρμόστηκαν και στην επανενωθείσα  Γερμανία και απέφεραν κέρδη μόνο στους ιδιώτες,  κατά την άποψή της δε δεν χρειάζεται να επαναληφθούν ξανά,  αναφέροντας κατά λέξη τα εξής:

«Η Γερμανία είχε ήδη μια πολύ αρνητική εμπειρία με ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας μετά την επανένωσή της. Η λεγόμενη “Treuhand” μείωσε την αξία δημόσιων επιχειρήσεων, κτηρίων και δημόσιων εκτάσεων σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους. Ο τρόπος που ενήργησε η “Treuhand” ενθάρρυνε τη διαφθορά και το νεποτισμό ενώ εκείνοι που επωφελήθηκαν κυρίως από αυτό είναι ιδιώτες επενδυτές. Δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα μεγάλα λάθη που έγιναν από τη Γερμανία κατά το παρελθόν.»

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι η γερμανίδα ευρωβουλευτής  ασκεί δριμεία κριτική στο δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε ισχυριζόμενη ότι  ουσιαστικά αποδυναμώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη του τυφλού ιδεολογικού τους προσανατολισμού στην εξυπηρέτηση του νεοφιλελευθερισμού.

«Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ κατέστρεψαν κατά πολύ την εμπιστοσύνη στο ευρώ και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο σύνολό της, επειδή αδίστακτα προσπαθούν να επιβάλουν τη νεοφιλελεύθερη προσέγγισή τους, όσον αφορά στην αγορά προς τους ευρωπαίους εταίρους τους. Η χρήση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων για την επιβολή πολιτικών της ΕΕ προς το συμφέρον της Γερμανίας θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που εξυπηρετεί κυρίως ειδικά συμφέροντα της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας βάζει το δικό της μέλλον σε κίνδυνο.»

Καλό να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις και να διατυπώνονται μάλιστα με παρρησία στην προκαλούσα νέους  και πολλούς φόβους, με προσωπικότητες όπως ο κ. Σόιμπλε,  επιρρεπή στη μαγεία της ισχύος Γερμανία!!! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.