Η ιστορια των εβραικων κοινοτητων της Θρακης στο Τμημα Παρευξεινιων του ΔΠΘ

Από τον Β. Ριτζαλέο, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ολοκαυτώματος που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στην γειτονική Ξάνθη αποτελεί την ικανοποίηση μιας οφειλόμενης, κατά την δική μας τουλάχιστον άποψης, τιμής στους Έλληνες Εβραίους της περιοχής μας, και όχι μόνο της Ξάνθης, μετά από 80 και πλέον χρόνια σιωπής όπως τα χαρακτήρισε και η κ.Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, πρώην Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ σε σχετική της ανάρτηση.

Ένα οφειλόμενο για την διατήρηση στην συλλογική μνήμη και αυτού του πλούτου της περιοχής που δυστυχώς αν κρίνουμε και από το παράδειγμα της Κομοτηνής σχεδόν τίποτα δεν έχει παραμείνει, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πέραν της συμβολικής λοιπόν και της αξιέπαινης πρωτοβουλίας του Δήμου Ξάνθης, από την ίδια ανάρτηση ενημερωθήκαμε και για την σπουδαία πρωτοβουλία του ΔΠΘ και συγκεκριμένα του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών για την εκκίνηση δύο μαθημάτων σχετικά με την εβραϊκή παρουσία τη Θράκη μέσα στο νέο πρόγραμμα του Τμήματος από τον κ. Βασίλη Ριτζαλέο συστηματικό ερευνητή και των Εβραϊκών Θρακιώτικων κοινοτήτων και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος.

Πολυαναμενόμενα και αναγκαία! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.