Η Ευρωπη «ακουει» τους διανομεις

Απαρατήρητα

Και ενώ οι εδώ πολιτικές ηγεσίες, διαχρονικά, κωφεύουν σε αιτήματα τα οποία προέρχονται από διαφόρους κλάδους της οικονομίας, φαίνεται πως η Ε.Ε. παρά την απόσταση των Βρυξελλών ακούει καλύτερα.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγές για το καθεστώς εργασίας όσων απασχολούνται σε πλατφόρμες διανομής φαγητού και εφαρμογές διασύνδεσης πελατών και οδηγών, μεταξύ των οποίων και οι διανομείς, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν θα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών με κύρια την προαναφερθείσα που έχει ως στόχο την βελτίωση της εργασιακής πραγματικότητας και των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιο που δημοσίευσε  το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ήδη πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ψηφιακές πλατφόρμες τάσσονται κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, ωστόσο υπάρχουν και «λαμπρές» εξαιρέσεις όπως η εταιρεία διανομής φαγητού JustEatTakeaway, η μεγαλύτερη του είδους στην Ευρώπη, η οποία δια των social media της στήριξε την πρόταση της Κομισιόν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ασφάλιση των εργαζομένων.

Οι προτάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα και μεταξύ άλλων προβλέπουν κάθε άτομο, του οποίου η εργασία ελέγχεται από μία ψηφιακή πλατφόρμα, μπορεί να λογίζει εαυτόν ως υπάλληλο, ανεξαρτήτως του πώς καταχωρίζεται στη σύμβαση εργασίας. Θα εναπόκειται μετά στις ίδιες τις πλατφόρμες να αποδεικνύουν ότι εκείνο το άτομο δεν έχει υπαλληλική σχέση μαζί τους. Οι δε προτάσεις της Κομισιόν θα αφορούν, εάν γίνουν αποδεκτές, δραστηριότητες οι οποίες πληρούν δύο από τα πέντε κριτήρια που ορίστηκαν: να καθορίζουν την αμοιβή των εργαζομένων, να θέτουν προδιαγραφές εμφάνισης και συμπεριφοράς, να ελέγχουν την ποιότητα της εργασίας, να περιορίζουν τη δυνατότητα αποδοχής ή απόρριψης εργασίας ή να περιορίζουν τη δυνατότητα να δημιουργούν οι εργαζόμενοι ένα πελατολόγιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι άνωθεν αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των διανομέων αποτελούν βασικό αίτημα και διεκδίκηση των εργαζομένων του κλάδου στην χώρα μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.