Η ελληνικη κριση και οι σκιτσογραφοι

Ένα ακόμη από τα ενδιαφέροντα συμπτώματα του τελευταίου καιρού είναι ότι όλοι μας λόγω περισσευούμενης αγωνίας αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρακολουθούμε περισσότερο τις απόψεις και την πορεία των ευρωπαϊκών θεσμικών.
 
Από τα συμπεράσματα που εξάγει κάποιος είναι ότι η «πρώτη φορά αριστερά» του Αλέξη Τσίπρα είχε τελικά …παρενέργειες και στην Ευρώπη. Η πρώτη φορά που επισημάναμε την επιρροή του διαφορετικού λόγου, του πολιτικού λόγου που εκφέρει ο Αλέξης Τσίπρας εκ παραλλήλου με τον οικονομικίστικο του eurogroup και των εκφραστών και υπερασπιστών της πολιτικής της λιτότητας, ήταν στην τελευταία, πριν το δημοψήφισμα, συνέντευξη της κ. Μέρκελ, στην οποία οι δημοσιογράφοι έθεταν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
 
Μία ακόμη πτυχή αυτών των επιπτώσεων είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων για να παρακολουθήσουν το ελληνικό δημοψήφισμα και να περιγράψουν το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
 
Τρίτη…παρενέργεια, η οποία έχει ξεκινήσει όμως από παλαιότερα, η στάση ορισμένων ευρωπαίων και αμερικανών διανοουμένων απέναντι στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την πολιτική της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο οποίος ζητά διαγραφή του ελληνικού χρέους, ο Νοάμ Τσόμσκι που μιλά για δολοφονία της Ελλάδας από τους οικονομικούς εκτελεστές της νέας παγκόσμιας τάξης ή ο γνωστός μας νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν.
 
Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η στάση πολιτικών της παλιάς γενιάς και του βεληνεκούς του Μάσιμο Ντ’Αλέμα και του Ρομάνο Πρόντι που κάνουν έκκληση να μην αρχίσει να διαλύεται το «πλεκτό» της ευρωζώνης με την αποχώρηση της Ελλάδας.
 
Μία ακόμη συνισταμένη του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το ελληνικό ζήτημα ήταν τα σκίτσα που παρήχθησαν απανταχού της Ευρώπης με την αφορμή του δημοψηφίσματος, τρία εκ των οποίων φιλοξενούμε σήμερα… Το ένα του γάλλου σκιτσογράφου Latuff και το άλλο του σπουδαίου ισπανού σκιτσογράφου Ferran….
 
Ας τα απολαύσουμε λοιπόν… Πάντως για να αντιδρούν έτσι οι ξένοι σκιτσογράφοι, μάλλον κάτι κακό διαισθάνονται ότι έχει επιλεγεί να συμβεί στους κατοίκους της χώρας, μια και οι σκιτσογράφοι, λένε, ότι παραδοσιακά με πολιτική τρέφονται… Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.