Η εκρηξη του ηφαιστειου του Κρακατοα το 1883

Η επίσκεψη της Κλειώς

Μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείου στην ιστορία έλαβε χώρα το 1883 στην Ινδονησία, στις 27 Αυγούστου του 1883.

To Kρακατόα βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά της Ινδονησίας Ιάβα και Σουμάτρα. Η έκρηξη που έλαβε χώρα στις 27 Αυγούστου του 1883 ήταν 13.000 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα και ακούστηκε μέχρι και 4.800 χιλιόμετρα μακριά. Τα δύο τρίτα του ηφαιστείου εξαερώθηκαν από την ένταση της έκρηξης και γεννήθηκε το Ανάκ Κρακατόα, το παιδί του Κρακατόα, ενώ όλοι οι ναύτες που βρίσκονταν στη θάλασσα γύρω από το ηφαίστειο κουφάθηκαν.

Χίλιοι άνθρωποι πέθαναν αυτομάτως από τη ροή λάβας, ενώ το τσουνάμι ύψους 43 μέτρων σκότωσε άλλους 35.000 περίπου ανθρώπους. Οι κλυδωνισμοί από το τσουνάμι έγιναν αισθητοί μέχρι και τη θάλασσα της Μάγχης.

Προκλήθηκε παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 1.2 °C και το κλίμα παρουσίαζε διαταραχές για μία πενταετία μετά. Το μόνο θετικό ήταν τα καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα με τα φοβερά χρώματα, εξαιτίας της στάχτης, που παρατηρούνταν για πολλές μέρες μετά στον ουρανό σε όλο τον πλανήτη.

ΠΗΓΗ

Eric Chaline, «Οι μεγαλύτερες καταστροφές της ιστορίας», Δημήτρης Κωστάκης, Γεώργιος Στάμου (μτφρ.), εκδ. Κλειδάριθμος, Αθήνα 2013.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο η ιστορική μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία», εκδόσεις Ενάλιος, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.