Η εκλογη ως αυτοσκοπος η ως εργαλειο;

Εκλογές για όλες τις θέσεις διοίκησης στο νέο σύστημα εκλογής διοικήσεων των ΑΕΙ υπόσχεται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

«Για μας δεν μπορεί να ασκεί κάποιος διοίκηση, στα ΑΕΙ, που δεν είναι εκλεγμένος» είπε ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιάννης Παντής στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ,  τονίζοντας ότι ως τον  Μάιο θα είναι έτοιμος ο νόμος για τα Μεταπτυχιακά και το νέο σύστημα εκλογής διοικήσεων των ΑΕΙ.
 
Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου είχε δηλώσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να νομοθετήσει για την εκλογή και των Αντιπρυτάνεων.
 
«Διορισμένοι δεν υπάρχουν για εμάς» πρόσθεσε ο Γιάννης Παντής. «Δεν θέλουμε διορισμένους Αντιπρυτάνεις, προέδρους. Όλοι θα πρέπει να εκλέγονται με μια διαδικασία. Άρα και οι Αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται και οι Πρυτάνεις και οι Κοσμήτορες, και οι Αναπληρωτές Κοσμήτορες. Θεωρούμε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος του προηγούμενου νόμου, που όποιος ήθελε διόριζε. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται σε δημοκρατικές κοινωνίες» είπε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, διορίστηκε και δεν εκλέχτηκε στη θέση του, (όπως και ο Υπουργός Παιδείας βέβαια), αλλά αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα.
 
Προς Θεού, δεν θέτουμε θέμα ότι δεν νομιμοποιείται στη θέση του επειδή δεν εκλέχτηκε, αλλά ακριβώς για αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Γιατί δεν συνάδει με τη δημοκρατία το να επικαλούμαστε τις δημοκρατικές αρετές, την ψηφοφορία και την «λαϊκή θέληση» όπου μας βολεύει ώστε να περάσουμε τη δική μας θέση σε ένα επιχείρημα, χρησιμοποιώντας τη δική μας εξουσία ως βαριοπούλα, αλλά βολικά να το ξεχνάμε το υπόλοιπο διάστημα.
 
Αλλά ο κ. Παντής υποπίπτει και σε μια ψευδή συνεκδοχή, μιας και συγκεντρώνει όλες τις θέσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία τους εκλέξιμες, σε ένα «τσουβάλι» και δηλώνει πως «όποιος ήθελε διόριζε» την ώρα που ο Πρύτανης, οι Πρόεδροι των τμημάτων, και οι Κοσμήτορες εκλέγονταν.
 
Αλλά φυσικά, όπως προείπαμε, αυτά είναι ψιλά γράμματα… Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.