Η Εφορεια Αρχαιοτητων Ξανθης διευκρινιζει

Απαρατήρητα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, δια της προϊσταμένης της αρχαιολόγου κ. Κωνσταντίνας Καλλιντζή, σε σχέση με τα αναφερόμενα από τον κ. Σταύρο Δ. Κιοτσέκογλου στο άρθρο του με τίτλο «Η λατρεία του ήλιου στην ελληνική Θράκη».

Tα πρώτα μεγαλιθικά ιερά του Ήλιου και ηλιακά παρατηρητήρια στην Ελλάδα» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», στις 15.12.2020, σε σχέση με τα βραχώδη εξάρματα που εντοπίζονται στο ύψος του χωριού Μάνδρα, διευκρινίζει «ότι η συγκεκριμένη περιοχή  έχει αποτελέσει συστηματικό  πεδίο έρευνας  της Εφορείας, η οποία και θεωρεί ότι τα ευρήματα αφορούν σ’  ένα εκτεταμένο αρχαίο λατομείο ψαμμίτη, από το οποίο οι αρχαίοι Αβδηρίτες έπαιρναν το υλικό για την κατασκευή των οικοδομημάτων της πόλης αλλά και ταφικών μνημείων.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι στην Εικ. 7 απεικονίζεται οδός λιθαγωγίας, δηλαδή ένας λαξευτός δρόμος, με τον οποίον τα βαγόνια έβγαζαν έξω από το λατομείο το αποσπασμένο υλικό, ενώ οι εικόνες 8 και 9 δείχνουν την απόσπαση υλικού τετράπλευρου και κυκλικού σχήματος. Διακρίνονται, μάλιστα, καθαρά τα ίχνη των εργαλείων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.