Η Ε.Ε. «απαντα» στο νομο Τσιαρα για την Συνεπιμελεια

Υιοθετώντας αυτούσια την έκθεση της Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά που λέει ξεκάθαρο ΟΧΙ στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια και στην διαμεσολάβηση όταν υπάρχουν ενδείξεις βίας

Στην Ευρώπη και τις πολιτικές της διεργασίες θα παραμείνουμε καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτηση αυτούσια την έκθεση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έλενας Κουντουρά για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων  στις Γυναίκες και τα Παιδιά» – Τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των θυμάτων βίας.

Ειδικότερα η έκθεση της κ. Κουντουρά υπερψηφίστηκε στο ακέραιο, ενώ με την πλήρη υιοθέτησή της αναμένεται να δοθεί στη Κομισιόν ώστε να ληφθεί υπόψη εν όψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα παρουσιαστούν έως το τέλος του 2021 για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην ΕΕ.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο θέτει στο επίκεντρο τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά, αλλά έρχεται να «απαντήσει» και σε εγχώριες αντιδράσεις που έχουν προκύψει με το νόμο Τσιάρα για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, παίρνοντας σαφές αποστάσεις, λέγοντας ΌΧΙ στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια, ΟΧΙ στην χρήση του όρου της γονικής αποξένωσης και παρομοίων όρων στις εθνικές νομοθεσίες και δικαστικές πρακτικές.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας τις προτάσεις της Έλενας Κουντουρά  τάχθηκε ξεκάθαρα:

  • ΚΑΤΑ της Υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας: Τονίζεται ότι είναι αντίθετο προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, να δίδεται αυτόματα από το νόμο η  γονική επιμέλεια σε έναν ή και στους δύο γονείς, διότι η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
  • KΑΤΑ  του  Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης και συναφών όρων:  Η χρήση αυτών των όρων  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, λόγω ελλιπούς επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και επειδή χρησιμοποιούνται ως στρατηγική κατά των θυμάτων. Ζητείται  να μην αναγνωρίζονται στην εθνική νομοθεσία και τις δικαστικές πρακτικές και να απαγορεύεται η χρήση τους.
  • ΚΑΤΑ της Διαμεσολάβησης,  σε υποθέσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για ενδοοικογενειακή βία.
  • ΥΠΕΡ  του Δικαιώματος Ακρόασης του Παιδιού, και μάλιστα πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστα πρότυπα στην ΕΕ για τον τρόπο διενέργειας αυτής της διαδικασίας.

Επίσης, το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το ψήφισμά του σε πλήρη υιοθέτηση της Έκθεσης Κουντουρά, παίρνει σαφή θέση, μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι η ενδοσυντροφική βία  είναι ξεκάθαρα ασυμβίβαστη με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και με την κοινή επιμέλεια και φροντίδα, πεδίο της κύριας «διαφωνίας» που αναπτύσσεται εντός των ελληνικών συνόρων σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στο ότι οι όποιες δικαστικές αποφάσεις για την συνεπιμέλεια θα πρέπει να αναβάλλονται μέχρι να διενεργηθούν επαρκείς έρευνες για τα περιστατικά της βίας και σχετική εκτίμηση κινδύνου.

Ολόκληρη η έκθεση όπως υπερψηφίστηκε βρίσκεται ΕΔΩ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.