Η Δημοκρατια στο στρατευμα ειναι αδιαπραγματευτη

Η Ελλάδα και ο λαός υπέφεραν πολλά στο παρελθόν από την ανωμαλία στην λειτουργία του στρατεύματος. Ο “ΙΔΕΑ”, η δικτατορία της 21ης Απριλίου, οι προβοκάτσιες τύπου “ΑΣΠΙΔΑ” που προηγήθηκαν, η αυτονόμησή του από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και η υπαγωγή του σε παρακρατικούς μηχανισμούς και στο Παλάτι, η επιχείρηση αποχουντοποίησης μετά το 1974 που διήρκησε έως το 1981, αποτελούν κομμάτια της ζοφερής σύγχρονης ιστορίας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές ώστε να απεμπολούνται εύκολα, επιπόλαια και αστόχαστα.

Μάλιστα, το 2011, την ημέρα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη παρουσία του ΠτΔ, καθ’ ομολογίαν του ίδιου του τότε πρωθυπουργού, Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, φθάσαμε πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζεται “εκτροπή από την δημοκρατική ομαλότητα”, με τα όσα θλιβερά συνέβησαν και οδήγησαν στην ακύρωση του εθνικού εορτασμού και την αποχώρηση εν μέσω ύβρεων και απειλών του ΠτΔ, από ομάδες εφέδρων και άλλων απροσδιόριστης προέλευσης πολιτών, που εν συνεχεία παρήλασαν μόνοι τους ενώπιον κενών επισήμων εδράνων.
 
Η μνημονιακή ιστορική φάση που διέρχεται η Ελλάδα από το 2010 και μετά, έχει τρώσει αναμφίβολα τους δημοκρατικούς θεσμούς και  έχει απαξιώσει την λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ένα ευρύ φάσμα στρωμάτων που  βρέθηκαν ξαφνικά στο κοινωνικό περιθώριο.
 
Η θεαματική ενδυνάμωση κομμάτων και ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, που έτειναν να εκφράσουν την κοινωνική διαμαρτυρία μέσα από την αποδόμηση του κοινοβουλευτισμού και τον ευτελισμό των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δεν αποτέλεσε απλά ένα πρόσκαιρο πολιτικό φαινόμενο, αλλά μία διαρκή κατάσταση, αναβιβάζοντας την ακροδεξιά για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο, σε τρίτη πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη του τόπου επί πέντε συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Αποτελεί κοινό μυστικό στις τοπικές κοινωνίες ότι, διάφοροι θύλακες εθνικοφρόνων παλαιάς κοπής και αντιδημοκρατικής παιδείας και προέλευσης κυκλοφορούν στις παρυφές του στρατεύματος, ενδεδυμένοι με τον μανδύα των «εθνικώς ανησυχούντων» συμπολιτών, τινές εκ των οποίων κάνουν και επίσημες εμφανίσεις στην διάρκεια εορτών και εθνικών επετείων…
 
Όλα αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να αποτελούν απλά την έκφραση της γραφικότητας κάποιων, εάν δεν υπήρχε η διαπιστωμένη ανικανότητα των ποικιλώνυμων κυβερνόντων των τελευταίων ετών και τα αδιέξοδα που αναπαράγουν οι εφαρμοζόμενες οικονομικές νόρμες των επισπευδόντων προς την σωτηρία της χώρας, ξένων δανειστών.
 
Η εμπλοκή, όμως, εν ενεργεία αξιωματικών του ελληνικού στρατού στην διείσδυση οπαδών και φίλων της Χ.Α. εντός του χώρου στρατοπέδων του Έβρου, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα και φωτογραφικό υλικό του Έθνους της Κυριακής, παρουσιάζονται να φωτογραφίζονται με τα λάβαρά της οργάνωσής τους, επάνω σε τανκς, εκφεύγει πλέον του γραφικού και εισέρχεται στην χωρία του επικίνδυνου.
 
Πράξεις όπως αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε, πρωτίστως, από την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του στρατεύματος ούτε όμως και από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
 
Είναι η ώρα να ανασκουμπωθούμε όλοι ώστε η θεωρητική και υφέρπουσα απειλή εναντίον της δημοκρατικής ομαλότητας, να μην βρει τρόπο και δρόμο να αναπτυχθεί, εκεί που άνθισε στο παρελθόν και δεν ήταν άλλος από τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.  
 
Το δημοκρατικό ήθος των αξιωματικών δεν αμφισβητείται. Στην χρονική συγκυρία όμως που διανύουμε, η ενδυνάμωση της πίστης στις αρχές της δημοκρατικής ομαλότητας εντός του χώρου των πάσης φύσης και ιδιότητας ένστολων της πατρίδας μας, καθώς και η απομόνωση και εκδίωξη των πιθανών σταγονιδίων της ανωμαλίας που παρεισφρέουν στις τάξεις τους, αποτελεί σημαντικότερο, ίσως, διακύβευμα και από αυτά τα τεράστια ποσά που εν μέσω κρίσης, ετοιμάζεται να δαπανήσει η παρούσα κυβέρνηση για την ενίσχυση της λεγόμενης “αποτρεπτικής ισχύος της χώρας”. Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.