Η διαπεριφερειακη συνεργασια στο προσκηνιο

Ένα από τα ουσιαστικότερα βήματα στο πεδίο σφυρηλάτησης περιφερειακής συνείδησης και διαπεριφερειακής συνεργασίας–με την έννοια της συνεργασίας των περιφερειακών ενοτήτων, συγκεκριμένα των παλιών νομαρχιών- επιτελείται με το διαπεριφερειακό φεστιβάλ “Via Egnatia”, που πρώτη φορά αντιμετωπίζει με τόσο συγκεκριμένο τρόπο ένα γεγονός πολιτισμού που συμβαίνει με κοινό άξονα και στις 5 περιφερειακές ενότητες της ΠΑΜΘ.
 
Έναν κοινό άξονα, την Ρωμαϊκή Εγνατία, που προϋπήρχε ως ιστορικό μνημείο στους αιώνες αλλά και τα νεότερα χρόνια, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, πρώτη φορά όμως με την υποχώρηση ή την παντελή άγνοια των λαϊκίστικων τοπικισμών η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας καταφέρνει να ενεργοποιήσει.
 
Διαπεριφερειακό Φεστιβάλ “Via Egnatia” λοιπόν με έδρες εκδηλώσεων και τη Δράμα και την Καβάλα και την Ξάνθη και την Κομοτηνή και τον Έβρο, με αφετηρία ένα μνημείο, τη Ρωμαϊκή Εγνατία, την αξία του οποίου κατανοήσαμε την τελευταία μόλις δεκαετία, με προεξάρχουσα την ανάδειξη των ερειπίων της Εγνατίας Οδού, με τον προσφυέστερο τρόπο για περιηγητές-τουρίστες στην εκβολή του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης σε επίπεδο Θράκης, υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου Πολυξένης Τσατσοπούλου, αλλά και μιας σειράς εγχειριδίων και φωτογραφικών άλμπουμ που κατεδείκνυαν -από κοινού με τα groups των ευρωπαίων που έρχονταν ενταύθα και τις προσκλήσεις των αρχαιολόγων που ασχολήθηκαν με την ανάδειξη της Εγνατίας από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού-, τη σημαντικότητα του μνημείου. Ένα μνημείο η πρώτη εμπεριστατωμένη καταγραφή του οποίου έγινε με τον τρόπο, που όφειλε σ’ ένα μόνο από τα τουριστικά εγχειρίδια της περιφέρειας, την τελευταία δεκαετία, στον τόμο «Του τόπου τα επιφανή – Τα δέκα κορυφαία μνημεία της ΠΑΜΘ».
 
Κοινή πολιτιστική δράση λοιπόν υπό το έμβλημα της Ρωμαϊκής Εγνατίας, ένα δυνάμει διεθνές γεγονός, αφού η Εγνατία ανήκει στον άλλο μεγάλο πρωταγωνιστή της κλασικής αρχαιότητας, την Ρώμη και τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με διαφοροποιημένες όμως δράσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ανά νομό.
 
Με άξια συμφραζόμενα, όπως συμβαίνει στο δικό μας νομό, όπου οι δράσεις εστιάζουν στο βυζαντινό μας φρούριο, που οφείλει και πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας!!!
 
Πολύ-πολύ καλό γεγονός, εύγε στους εμπνευστές και δημιουργούς του Φεστιβάλ, γιατί επιτέλους είναι πολύ πολύ πολύ σημαντικό να πάψει ο ανόητος ανταγωνισμός για την πρωτιά μεταξύ μας, ο ανόητος ανταγωνισμός αν είναι πρώτη η Δράμα ή η Καβάλα ή η Ξάνθη ή η Κομοτηνή ή η Αλεξανδρούπολη!!! Μπράβο!!!Τ.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.