Η Χαρα της Δουκινιως παει Ιασμο

Στις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία θα ανέβει το χοροθέατρο του Μίλτη Παρασκευαΐδη από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης

Στον Ίασμο, και στις εκδηλώσεις Προφήτης Ηλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, θα ταξιδέψει ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης για να παρουσιάσει το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο του Μίλτη Παρασκευαΐδη «Η Χαρά της Δουκινιώς» την Κυριακή 17 Ιουλίου.

«Η χαρά της Δουκινιώς» είναι το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη. Γραμμένο το 1940 από τον γνωστό μυτιληνιό φιλόλογο, σκιτσογράφο, δημοσιογράφο Μίλτη Παρασκευαϊδη, άνθρωπο ξεχωριστό και γνωστό για τις μελέτες του επί αρχαιολογικών και λαογραφικών θεμάτων, όταν αυτός υπηρετούσε ως καθηγητής στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μια «Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας της, στην οποία με αφορμή τη «χαρά», τον γάμο της Δουκινιώς, και την προετοιμασία του στο χρόνο, από το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, αναπτύσσονται ηθογραφικοί διάλογοι πλαισιωμένοι από τραγούδια, μουσική, χορό και αναπαράσταση θρακικών εθίμων σε ένα θρακιώτικο χωριό της Ροδόπης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η αναβίωση αυτή έχει υψηλές ηχητικές και φωτιστικές απαιτήσεις (ο χώρος ανάπτυξης της παράστασης ξεπερνά  τα 250 τμ, με ταυτόχρονη παρουσία επί σκηνής ηθοποιών, χορωδών, χορευτών και ορχήστρας) η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα συμπράξουν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και Αιγείρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.