Η «μπαμπω» Δομνα

Μια πολύ ωραία έκπληξη μας χάρισε μέσα από τον τοίχο της στο fb η αρχιτεκτόνισσα Μαριάννα Σκαπαριώτου-Σωτηριάδου. Την ανάρτηση της φωτογραφίας της «μπάμπως» του 2000  στην Ξυλαγανή, που φιλοξενήθηκε στον τότε Οδηγό του Δήμου του οποίου είχαμε την επιμέλεια και την ευθύνη της παραγωγής.
 
Ο «Οδηγός» αυτός ήταν μικρού σχήματος και είχε τη μορφή καρτών, στην μπροστινή όψη των οποίων υπήρχε φωτογραφία και στην πίσω τα κείμενα.
 
Για τη γιορτή της «μπάμπως» η σχετική κάρτα έγραφε:

«Το έθιμο της «Μπάμπως» (8 Ιανουαρίου) είναι διαδεδομένο σε όλη την Βόρεια Ελλάδα κυρίως σε χωριά με Θρακιώτικους προσφυγικούς πληθυσμούς. Συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως «γυναικοκρατία», που είναι αδόκιμος όρος, αφού το τιμώμενο πρόσωπο η «γιαγιά», η οποία πολλές φορές είχε την «κοινωνική θέση» της μαμής (μαίας), και χαίρει της εκτίμησης των γυναικών που είχε «λευθερώσει» από τους πόνους του τοκετού. Οι γυναίκες λοιπόν του χωριού την τιμούν και στήνουν γλέντι αποκλειστικά γι αυτήν κι αυτές. Οι άνδρες δεν συμμετέχουν αφού δεν «γέννησαν» αλλά ούτε και τα κορίτσια που δεν είχαν φέρει παιδί στον κόσμο.»
 
Στην ανάρτησή της αυτή που είχε τίτλο «Καρτ ποσταλ σε έκδοση του Δήμου Μαρώνειας το 2000», η κ. Σκαπαριώτου σημείωσε:
 
«Στην καρτ ποστάλ εικονίζεται η γιαγιά μου Δόμνα Γουδαλάκη – Πολιτσάκη που ήταν τιμώμενη «μπάμπω» το 2000 στην Ξυλαγανή Ροδόπης».
 
Να λοιπόν μια ακόμη «συμπολίτισσα» τη σχέση της οποίας με τη Ξυλαγανή, το εξ ημισείας πατρικό μας χωριό, ουδόλως γνωρίζαμε… Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.