Η ανακοινωση του Εμπορικου Συλλογου Αργους και η αναγκη στηριξης της τοπικης αγορας

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το Σαββατοκύριακο η εμφανώς ειρωνική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους μετά την εκπαιδευτική εκδρομή τοπικού Σχολείου στην Αθήνα κατά την οποία οι μαθητές του σχολείου επιδόθηκαν σε αγορές από γνωστό εμπορικών δρόμο των Αθηνών. 

Για όσους «δεν πήρε το μάτι τους» την ανακοίνωση, την παραθέτουμε ακολούθως: 

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς το 2ο Λύκειο Άργους , τον Λυκειάρχη και τους συνοδούς καθηγητές, για την συνεπή στήριξη της εμπορικής αγοράς της Ερμού στην Αθήνα για άλλη μια χρονιά. Η αποβίβαση σχεδόν όλων των μαθητών με τα χέρια γεμάτα ψώνια είναι αψευδής μάρτυρας της επιτυχίας του σκοπού της ‘εκπαιδευτικής’ εκδρομής. Άλλωστε είναι ολοφάνερο ότι το shopping είναι το βασικότερο ζητούμενο μιας ‘εκπαιδευτικής’ εκδρομής των εκπαιδευτικών μας μονάδων. Ευχόμαστε του χρόνου ακόμη καλύτερα ψώνια στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς προορισμούς της Αθήνας στην καθιερωμένη πια 'εκπαιδευτική' εκδρομή. Ο Εμπορικός κόσμος του Άργους πάντα στην διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας για να στηρίξει οικονομικά λαχειοφόρους αγορές, ημερολόγια ή προσφέροντας δώρα για χορούς με σκοπό να πηγαίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε εμπορικούς προορισμούς στην Αθήνα».
 
Αντίστοιχα επιχειρήματα σε ανάλογες περιπτώσεις, να θυμίσουμε ότι έχουν προβάλει και φορείς της τοπικής μας αγοράς -όχι βέβαια σε αυτόν το ύφος- και όχι άδικα.
 
Η ανακοίνωση καταδεικνύει μια ουσιώδη έλλειψη συνείδησης που λίγο πολύ έχει εμπεδωθεί, και σαφώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αφού οι τοπικές αγορές σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν σε ποιότητα ή ποσότητα.
 
Οι καταναλωτές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας  – ιδιαίτερα στη Θράκη, περιοχή πολύ πλούσια σε τοπικά προϊόντα πολλά από τα οποία είναι ίσως και μοναδικά- πρέπει να στηρίζουν τις τοπικές αγορές, όχι μόνο τώρα τις εορταστικές μέρες, αλλά όλη τη χρονιά. Είναι ανθρώπινο και δείχνει τον χαρακτήρα αλληλεγγύης της κοινωνίας µας, να στηρίξουµε το γείτονα, τον συγγενή, το φίλο και τον συντοπίτη µας .Είµαστε σίγουροι, με τον τρόπο αυτό, ότι τα χρήµατα που πληρώνουµε για µια αγορά µας, θα ξαναγυρίσουν στην περιοχή.
 
Η εικόνα μιας κεντρικής αγοράς, ενός κεντρικού δρόμου από τις μεγάλες πόλεις  μέχρι τις κωμοπόλεις, αποτελεί τον πιο ξεκάθαρο δείκτη για την τοπική οικονομία αλλά και την οικονομία της χώρας.  Μέσα στην αρνητική εικόνα με τα λουκέτα καταστημάτων ολοένα να πληθαίνουν και πολλές προσόψεις κλειστών μαγαζιών να σκεπάζονται εδώ και πολύ καιρό από σχισμένες αφίσες, υπάρχουν οι «γενναίοι» που επιμένουν κρατώντας τα καταστήματά τους ανοικτά, δίνοντας ζωή στην αγορά και ελπίδες ότι αυτή μπορεί κάποια στιγμή να ανακάμψει. Μην ξεχνάμε ότι ,επιλέγοντας να ψωνίζουμε από την τοπική αγορά, επιτυγχάνουμε την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας και κυρίως προστατεύουμε, εκτός από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να έχουν δουλειά στον τόπο τους. Χ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.