Η αυξηση μετοχικου κεφαλαιου, η ΔΕΗ και εμεις

Απαρατήρητα

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει η ΔΕΗ, ύψους 750 εκ. ευρώ, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο πλέον να βλέπει το ποσοστό του να πέφτει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας (33-34%), και να μπορούν μεγάλοι όμιλοι να εισέλθουν σε αυτή.

Οι αντιδράσεις φυσικά ήταν σφοδρές, από εργαζόμενους και αντιπολίτευση, όπως αναμενόταν, παρόλο που, θα πρέπει αν θυμίσουμε, το 17% που θα χάσει το ελληνικό Δημόσιο τυγχάνει να είναι ακριβώς το ποσοστό που είχε παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Ουσιαστικά δηλαδή, βλέπουμε μια πώληση του ποσοστού αυτού από την πίσω πόρτα, χωρίς να ασχοληθούν με τις χρονοβόρες διεργασίες του ΤΑΙΠΕΔ.

Θεωρητικά, με το δημόσιο να διατηρεί το μάνατζμεντ, ο έλεγχος δεν περνά σε χέρια τρίτων, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι ρόδινα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ θα της επιτρέψει να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. Ευρώ μέχρι το 2026.

Τι θα γίνει αν χρειαστεί, για διάφορους λόγους, θεμιτούς ή όχι, επιπλέον χρηματοδοτική «ένεση» στο πρόγραμμα; Μάλλον μια επιπλέον αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και μείωση (εκτός και αν αποφασίσει να συμμετάσχει) εκ νέου του ποσοστού του δημοσίου. Άλλωστε ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η διοίκηση, είναι οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που υπάρχουν, και ειδικότερα σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Όμως οι επενδυτικές ευκαιρίες, ανάλογα με ποιος τις διαχειρίζεται, μπορούν να «κάψουν» πολύ γρήγορα κεφάλαιο.

Η όλη αναμπουμπούλα όμως ουσιαστικά δείχνει ότι μετά από δεκαετίες ακινησίας στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, το σταδιακό κλείσιμο των εργοστασίων με κάρβουνο της εταιρείας, που αποτέλεσαν την ενεργειακή ραχοκοκαλιά της χώρας, εισέρχονται σε ένα νέο και άγνωστο κόσμο για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, αλλά και τους καταναλωτές.

Τόσο οι ΑΠΕ, όσο και τα εργοστάσια αερίου είναι -ό,τι και αν σκεφτόμαστε για αυτά- το μέλλον, και δυστυχώς θα είμαστε πιο εξαρτημένοι από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών του δεύτερου, είτε το θέλουμε είτε όχι. Και εδώ ερχόμαστε εμείς, όχι μόνο σαν καταναλωτές, αλλά σαν περιοχή: Ένα από τα σχέδια της ΔΕΗ (δεν έχει οριστικοποιηθεί τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε) είναι η κατασκευή νέας, πιο σύγχρονης, μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Θα δώσει ώθηση για το θέμα η συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή θα δούμε την εταιρία να αναλώνεται σε περιπέτειες στα Βαλκάνια;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.