Η ΑΕ Κομοτηνης στο Μουσειο Μπασκετ της ΧΑΝΘ και μια περιεργη «συγγενεια»

Την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Μπάσκετ που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου της ΧΑΝΘ είχε η αποστολή της ΑΕ Κομοτηνής που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον αγώνα με την ΧΑΝΘ.
 
Το μοναδικό Μουσείο Μπάσκετ στη χώρα βρίσκεται εκεί που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν η ΧΑΝΘ έφερε το άθλημα στην Ελλάδα, το διέδωσε και το ανέδειξε. Ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα.
 
Οι ιστορικές ομάδες της ΧΑΝΘ, διαδραστική ξενάγηση, σπάνια εκθέματα, αντίγραφα αθλητών σε φυσικό μέγεθος, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, και διαδραστικά παιχνίδια αποτελούν μερικά από τα εκθέματά του Μουσείου που διαρκώς εμπλουτίζονται.
Όλα ξεκίνησαν από τον Λιούης Ρης, ο οποίος το 1924, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάδοση του μπάσκετ. Ως Τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ., ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάχυση του μπάσκετ. Για αυτό το λόγο, το Μουσείο αφιερώνεται στη μνήμη του.

Μάλιστα όπως ανακάλυψε η αποστολή κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο τις δύο ομάδας συνδέει μια περίεργη σύμπτωση. Και εξηγούμαστε: το αθλητικό κέντρο της ΧΑΝΘ φέρει το όνομα «Μίμης Τσικίνας», προς τιμής του παλιού παίκτη και προπονητή της ΧΑΝΘ ο οποίος μετέπειτα διετέλεσε και διεθνής διαιτητής, ενώ ο εγγονός του, Δημήτρης Τσικίνας έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με τα χρώματα της ΑΕ Κομοτηνής και πανηγύρισε την περίοδο 2006-07 την πρώτη άνοδο στην ιστορία της ομάδας της Κομοτηνής στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.