Η 7η Ποιητικη Ισημερια  γεφυρα  της ομογενειας της Αμερικης με την Ελλαδα και τη Θρακη

Σημαντικά είναι τα ονόματα που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση

Το Εργαστήριο +ΜόρΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο οργανώνουν την εκδήλωση της 7ης Ποιητικής Ισημερίας με τίτλο: Ποίηση της Διασποράς», την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 19:00 ώρα Ελλάδος διαδικτυακά μέσω zoom.

Και ποίηση και δημοτικό τραγούδι

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου του Σικάγο και Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου και η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστήμιο του Σικάγο κ. Αναστασία Γιαννακίδου. Σημαντικά είναι τα ονόματα που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση: ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Αλεξίου Νίκος, ο συγγραφέας μεταφραστής και εκδότης Αλυζιγάκης Μανώλης, η Διδάκτορας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βεργετάκη-Πειρασμάκη Αικατερίνη, ο ποιητής, αρθρογράφος και πρώην δάσκαλος Δαλάπας Ιωάννης, ο ποιητής, βιβλιοθηκονόμος του ΤΕΦ/ΔΠΘ, συντάκτης στα περιοδικά Εξιτήριον, Λογοτεχνικό Δελτίο και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος Κατσίκας Πασχάλης, η συγγραφέας και κτηνίατρος Μπούτου Σεβαστή, η συγγραφέας της ποιητικής συλλογής “Aging Clouds” Καμπά Κατερίνα, η Υποψήφια Διδάκτωρ «Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Πασχάλη Μαρία και η θεατρολόγος και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος Άννα Πετρίδου. Επίσης, στα ονόματα που θα αναγνώσουν αποσπάσματα από διάφορα έργα της ελληνικής ποίησης, καθώς και από ένα δημοτικό τραγούδι συγκαταλέγονται οι: Αλεξίου Νίκος, Αρχοντογεώργη Αρτεμισία, Βεργετάκη-Πειρασμάκη Αικατερίνη, Γαβριηλίδου Ζωή, Γιαννακίδου Αναστασία, Δαλάπας Ιωάννης, Ζήκα Γιούλη, Κατσίκας Πασχάλης, Κιοσσές Σπύρος, Μιχαλόπουλος Χαρίλαος, Μπούτου Σεβαστή, Πασχάλη Μαρία, Πετρίδου, Σάκης Άγγελος, Χαναγκιάν Κάρεν.

Η έφηβη ποιήτρια Κατερίνα Καμπά

Αξίζει επίσης να σχολιάσουμε πως τη φετινή διοργάνωση εμφανίζεται για πρώτη φορά στον δημόσιο χώρο η έφηβη ποιήτρια Κατερίνα Καμπά, κόρη της Καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου και του Καθηγητή Αντώνη Καμπά, που τελειώνει εφέτος τις λυκειακές της σπουδές στην Αμερική, και η οποία δυο μήνες πριν εξέδωσε την πρώτη ποιητική της συλλογή στην αγγλική γλώσσα με τίτλο “Αging Clouds”, με προλόγους του Σπύρου Κιοσσέ, Συγγραφέα και Αναπληρωτή Καθηγητή στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και στη Δημιουργική Γραφή και του Χάρη Μιχαλόπουλου, Ποιητή και Αναπληρωτή Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας.     

Η ποιητική συλλογή, το εξώφυλλο και τα εικαστικά της οποίας είναι έργο της φοιτήτριας Εβίτας Καμπά, αδελφής της Κατερίνας, εμπλουτίζει τον σύγχρονο ποιητικό λόγο καταγράφοντας με λιτό αλλά γεμάτο εμπεριεχόμενα λόγο τα σύννεφα της εφηβικής ηλικίας, τις διερωτήσεις της ύπαρξης, το γεμάτο από αμφισβήτηση και αμφιβολία αγωνιώδες πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση, λειτουργώντας ως ποιητική μεν αληθινή όμως και άρα ενεργή  «πυξίδα» εφήβων και γονέων.

Θα την παρακολουθήσουμε την εκδήλωση, και για το σύνολο των συμμετεχόντων/χουσών ακαδημαϊκών και ποιητών/τριών, και για την ποίηση της Κατερίνας Καμπά, αλλά και για τον συμπεριληπτικό της διοργανωτικά τρόπο, που, γεφυρώνοντας, εντάσσει τους έλληνες της διασποράς, απλώνεται στη χώρα και δεν αγνοεί τη σπουδαία δημοτική μας ποίηση. [Κ., Χ.]  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.