Γλυκανε τους επαγγελματιες της Κομοτηνης η ΔΕΜΠ

Μοίρασε γλυκό ασουρέ

Στις 19 Ιουλίου 2023 με το γρηγοριανό ημερολόγιο, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας γιόρτασαν την ισλαμική πρωτοχρονιά ή αν προτιμάτε μπήκαν στο έτος Εγίρας 1445.

Ως γνωστόν οι Μουσουλμάνοι καθιέρωσαν όλες τις γιορτές και τις ιερές μέρες και νύχτες βάση του σεληνιακού ημερολογίου. Λόγω των διαφορών μεταξύ των 2 ημερολογίων (προκύπτει μια διαφορά 10-11 λιγότερων ημερών από το ηλιακό), όλες οι γιορτές βάσει του σεληνιακού ημερολογίου είναι κινητές.

Έτσι η δέκατη μέρα του 1ου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, γνωστή και ως ημέρα της Ασούρα αναφέρεται ως μια ιερή ημέρα, κατά την οποία μαγειρεύονται ειδικά φαγητά γνωστά ως AŞURE (ασουρέ) (που σημαίνει η δέκατη) -όπως η βαρβάρα στην Χριστιανική παράδοση-, δηλαδή φαγητά αναμειγμένα με διαφορά συστατικά, π.χ. καλαμπόκι, φασόλι, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και το οποίο διανέμουν τα παιδιά σε συγγενείς και φίλους. Το φαγητό αυτό σε κάποιες περιοχές φτιάχνεται ως γλυκό, όπως στη Ροδόπη και στον Έβρο, ενώ σε άλλες φτιάχνεται αλμυρό, όπως στα ορεινά της Ξάνθης.

Πιστή στις θρησκευτικές παραδόσεις η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής προέβη σε μια όμορφη χειρονομία προς επαγγελματίες της πόλης μας.

Την Τρίτη 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΜΠ κ. Σεμήλ Ισά καθώς και τα μέλη της επιτροπής περιδιάβηκαν τους δρόμους της πόλης μοιράζοντας γλυκό ασουρέ σε επαγγελματίες και ευχές για υγεία και ευτυχία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.