Γιουνκερ: «Δεν ειναι αυτη η Ευρωπη που θελω να ζω»

Σε άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην γερμανική Welt, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλάει αναφορικά με το προσφυγικό καταδικάζοντας τις αντιδράσεις των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας πως «οι Εθνικές λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα». Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν λειτουργικές εθνικές λύσεις, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα».
 
«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία ήθελα να ζω», χαρακτηριστικά τόνισε ο κ Γιούνκερ επεξηγώντας στη συνέχεια, ότι «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις αξίες μας στην Ευρώπη, αλλά πολύ σπάνια. Έχουμε τα υψηλότερα στάνταρ για άσυλο στον κόσμο, δεν θα διώχναμε ποτέ κάποιον που χρειάζεται την προστασία μας. Αυτό είναι γραμμένο στους νόμους και τις συνθήκες μας, φοβάμαι όμως ότι είναι λιγότερο θεμελιωμένο στις καρδιές μας». Επιπλέον, συγκινητικές ήταν και οι αναφορές του σε ανθρώπους που προσέφεραν βοήθεια σε μετανάστες. «Ευρώπη είναι οι συνταξιούχοι στο Καλαί που φέρνουν γεννήτριες για να μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους οι πρόσφυγες, οι φοιτητές στο Ζίγκεν που ανοίγουν την εστία τους σε αιτούντες άσυλο, ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους», τόνισε ο ίδιος.
 
«Τα δραματικά γεγονότα αυτού του καλοκαιριού φέρνουν μπροστά στα μάτια μας το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμό την κοινή προσφυγική πολιτική και την κοινή πολιτική ασύλου» δηλώνει ο Γιούνκερ.
 
Η αλήθεια είναι ότι και για τις χώρες που δέχονται τους μετανάστες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι συνθήκες δεν είναι καλές ούτε βιώσιμες, θα λέγαμε. Επιτέλους, υπήρξε ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο, το οποίο μίλησε για συλλογική αντιμετώπιση, μιας και εδώ και καιρό λέμε ότι το προσφυγικό δεν αποτελεί εθνικό ζήτημα για κάθε ένα κράτος ξεχωριστά.
 
Ας ελπίσουμε, τα λόγια του να είναι η απαρχή για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο μείζον πρόβλημα που λέγεται μεταναστευτικό! Χ.Ο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.