Γιατι οχι συνεδριο για την τοπικη ιστορια της Κομοτηνης;

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία μαθαίνουμε πως έθεσε υπό την αιγίδα του ο Δήμος Καβάλας. Ενδιαφέρουσα τόσο για τους «γόνιμους» συγκρητισμούς που παράγει όσο και γιατί πιστεύουμε πως θα ήταν καλό να βρει μιμητές και στον δήμο μας. Πρόκειται για τη διοργάνωση του Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Καβάλας που αναμένεται να διεξαχθεί  το τριήμερο 24, 25 και 26 Νοεμβρίου.

Μάλιστα το συνέδριο θα είναι επικεντρωμένο σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και συγκεκριμένα θα αφορά την παρουσίαση ανακοινώσεων που θα διαφωτίζουν την ιστορική περίοδο της πόλης από το 1835, έτος συστάσεως του Ελληνικού Προξενικού Πρακτορείου στην Καβάλα, έως το 1918, λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάλογα συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, ομιλίες  βέβαια έχουμε κατά καιρούς δει να πραγματοποιούνται και στην πόλη μας με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας (επιλεκτικά και όχι εξαντλητικά θυμόμαστε τον πρόσφατο εξαιρετικό κύκλο ομιλιών της Εταιρίας Θρακικών Ερευνών) άρα το ενδιαφέρον -και για να είμαστε ειλικρινής- το κενό σε ένα τέτοιου είδους γνώση, υπάρχει.

Γιατί λοιπόν να μην επιχειρηθεί μια τέτοια προσπάθεια και στην Κομοτηνή, σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο;

Οι οιωνοί άλλωστε, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ύπαρξη σχολών που θεραπεύουν το αντικείμενο στην πόλη μας και έχουν κατατεθειμένα τα διαπιστευτήριά τους στη διοργάνωση συνεδρίων, μόνο θετικοί είναι για την επιτυχία του εγχειρήματος…

Είμαστε σίγουροι πως το εν λόγω εγχείρημα θα κινητοποιήσει «δυνάμεις» της πόλης και ποιος ξέρει ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρουν να διασωθούν «μνήμες» της πόλης που με τον καιρό περνούν στη λήθη… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.