Γιατι οχι νωριτερα το ψηφιακο Δημοσιο;

Απομένει ακόμα μεγάλη πρόοδος να γίνει

Πανηγυρίζει το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, για την εκθετική αύξηση που καταγράφηκε το 2021 αναφορικά με τον όγκο των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Όλο αυτό το διάστημα, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά 566.962.980 φορές, αριθμός αυξημένος κατά έξι φορές από τον αντίστοιχο του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατομμύρια, και πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Φυσικά ο μεγαλύτερος καταλύτης για αυτές τις αυξήσεις τα δύο τελευταία χρόνια, υπήρξε ο κορωνοϊός, τόσο λόγω των περιορισμών, μιας και έπρεπε να βρεθεί μια λύση για την αδυναμία προσέλευσης στις υπηρεσίες, όσο και στη συνέχεια, λόγω της ανάγκης ψηφιακής προμήθειας εγγράφων όπως πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, αλλά και αρνητικών τεστ όπου χρειαζόταν, πέρα από τα ταξιδιωτικά στοιχεία (PLFκτλ).

Όμως, μη παραγνωρίζοντας την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείο και την προσπάθεια των υπηρεσιών, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί καθυστερήσαμε τόσο να προχωρήσουμε σε αυτή την ψηφιακή επανάσταση ως χώρα, τόσο στην επαφή του πολίτη με το δημόσιο, αλλά στην εσωτερική επικοινωνία των υπηρεσιών.

Γιατί πολλές από τις βασικές υποδομές που χρειαζόταν για να γίνει αυτό, έστω και σε μικρότερο βαθμό από ότι χρειάστηκε κατά την πανδημία, υπήρχαν από πριν, όμως ανενεργές, είτε γιατί δεν υπήρχε η ικανότητα, ή η πολιτική βούληση, για να υλοποιηθεί. Κατέληξε δε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, να παράγει περισσότερο χαρτομάνι από ό,τι είχαν πριν από αυτή.

Ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός ότι τίποτα δεν μας εγγυάται ότι αυτή η πρόοδος, που απέχει πολλά βήματα ακόμη από την ολοκλήρωση, θα συνεχιστεί αν αλλάξει η σημερινή δομή που προωθεί αυτή την ψηφιοποίηση, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, ή παύσει η άμεση ανάγκη για να προχωρήσουν οι απαραίτητές παρεμβάσεις, όταν δεν υπάρχει η πίεση της πανδημίας.

Ας ελπίσουμε πως θα δούμε αυτή την ψηφιακή πρόοδο να προχωρά, αλλά και να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις εσωτερικές λειτουργίες του Δημοσίου, γιατί παρά τα όσα έχουν γίνει, η αλήθεια είναι πως απομένει ακόμα μεγάλη πρόοδος να γίνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.