Γιατι κανουμε μελετες για λιμανι που θα πουλησουμε;

Απαρατήρητα

Τρείς μελέτες, δύο για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και μία για το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης ύψους 99.200 ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, τις οποίες θα εκπονήσει ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και του καταφυγίου).

«Περίμενε», μπορεί να πείτε, «τον ΟΛΑ το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου έχει βγάλει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ; Τον ΟΛΑ για την πώληση του οποίου τέσσερα σχήματα εξέφρασαν ενδιαφέρον μόλις πριν από ένα μήνα, και η διαδικασία της πώλησης προχωρά κανονικά;» Αυτόν ακριβώς, ο οποίος, εκτός και αν κάτι απρόσμενο συμβεί, θα βρίσκεται σύντομα στα χέρια μίας εκ των τεσσάρων κοινοπραξιών.

Γιατί λοιπόν θα χρηματοδοτήσουμε μελέτες για το λιμάνι, το οποίο θα πουληθεί, ενώ μάλιστα η αναβάθμιση του οποίου, χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, υποτίθεται ότι είναι ένας από τους λόγους που θα παραχωρηθεί.

Κάποιος πονηρός, θα μπορούσε να πει ότι οι μελέτες χρηματοδοτούνται για να γίνει πιο ελκυστικό το λιμάνι, παρόλο που ας είμαστε ρεαλιστές, δεν νομίζουμε ότι οποιαδήποτε από τις τέσσερις κοινοπραξίες ήταν επιφυλακτική για την αγορά του ΟΛΑ, και τώρα που θα χρηματοδοτηθούν τρεις μελέτες 100 χιλιάδων ευρώ θα αποφασίσει πως το λιμάνι έγινε ξαφνικά φιλέτο.

Άλλωστε είναι πολύ πιθανό όποια κοινοπραξία πάρει το λιμάνι, έχοντας τις δικές της πρακτικές και προτεραιότητες, να μην τις χρησιμοποιήσει και καθόλου.

Γιατί λοιπόν οι τρεις μελέτες; Θα φανεί. Αρχικά η σκέψη ήταν πως με τις τρεις μελέτες, αυξάνεται η απορροφητικότητα της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αυτές χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οπότε και καταπέφτει και αυτή η θεωρία.

Εκτός και αν όντως αποτελούν «δωράκι» προς τις κοινοπραξίες, κάτι που αν ισχύει, σημαίνει πως μάλλον έχουμε να κάνουμε με ψιλικατζήδες, και ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την πώληση του λιμένα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.