Για το Μουσειο Καλαθοπλεκτικης

Μήπως θα πρέπει να μπει στην «ατζέντα» των διοικούντων το θέμα της μετεγκατάστασης του

Η αλήθειά είναι ότι το ερώτημα για τα εκθέματα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μας συζήτησης με τον ιδρυτή του Μουσείου Αντώνη Λιάπη με αφορμή τον δανεισμό εκθεμάτων για την έκθεση που θα λάβει χώρα στην Παλαιά Βουλή.

Ένα ερώτημα που προέκυψε από το γεγονός ότι έχουμε επισκεφθεί δεκάδες φορές το Μουσείο και κάθε φορά έχει να μας προσφέρει, σε επίπεδο εκθεμάτων, κάτι διαφορετικό. Ένα ερώτημα λοιπόν που μας απάντησε ο κ.Λιάπης και αφορά στην συνεχή ανανέωση της Συλλογής του, που όπως τόνισε δεν σταματά αλλά λόγω έλλειψης χώρου κάποια εκ των πολλών τελικά αντικειμένων παραμένουν σε αποθήκες.

Και εύλογα  λοιπόν προέκυψε και το έτερο ερώτημα της πιθανής ανάγκης μετεγκατάστασης του Μουσείο, δεδομένου ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί απαραίτητη «στάση» όχι μόνο των ντόπιων, καθώς φιλοξενεί μαθητές, σχολεία κτλ., αλλά  και πάρα πολλών επισκεπτών, επισήμων προσκεκλημένων ακόμα και τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονται στην περιοχή για γυρίσματα και το επιλέγουν ως βασικό σταθμό.

Η απάντηση του κ.Λιάπη ήταν σαφώς κατατοπιστική και αφορά στην επικρατούσα λογική που λέει ότι τα Μουσεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη οργανισμοί. Αυτή όμως η λογική κρίνεται επιτυχημένη και εφικτή μόνο σε δομές «μεγάλες» που βρίσκονται καταρχάς σε μέρη πολυσύχναστα και κεντρικά και άρα μπορούν να «εκμεταλλευτούν» την ποσότητα των επισκεπτών για την κάλυψη των βασικών τους εξόδων λειτουργίας. Γεγονός που δεν ισχύει για την εν λόγω εξαιρετική δομή.

Μήπως λοιπόν, μιας και έχουμε και νέες ηγεσίες τόσο στους Δήμους όσο και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα πρέπει να μπει στην «ατζέντα» των διοικούντων το θέμα της μετεγκατάστασης του Μουσείου σε χώρο που θα εξυπηρετεί την λειτουργία του ως πρέπει και κυρίως θα λειτουργεί υπέρ της ανάδειξης του συνόλου των μοναδικών εν πολλοίς εκθεμάτων του;

Αν μη τι άλλο και στο πλαίσιο των πολιτικών προσέλκυσης επισκεπτών.

Για σκέψη!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.