Για το Big Brother

(«Αν το ανεχτείς αυτό, τα παιδιά σου θα ακολουθήσουν…»)

Ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό έλαβε χώρα στην επανέκδοση του Big Brother από έναν «παίκτη» του συγκεκριμένου υποπροϊόντος, που καμαρώνοντας δήλωσε: «Με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα, αδειάζω το πακέτο μου, αλλιώς έχει βιασμό…». Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική δήλωση του καυχησιολόγου Κρητίκαρου: Στην πρώτη εκπομπή του Big Brother ο ίδιος άνθρωπος δήλωνε πως δεν μπορεί δίπλα του τους γκέι, αφού όπως είπε «δεν γουστάρω να μου τρίβονται». Στη συνέχεια, ένιωσε την ανάγκη να επισημάνει πως «εγώ τις χοντρές δεν τις υπολογίζω ως γυναίκες, δεν θέλω να με φλερτάρουν…». Να πούμε κι άλλα; Να πούμε. Λεβεντομαλάκας, κάθαρμα, σκουπίδι, σκατένιο σίχαμα, ο απόπατος της ελληνικής υποκουλτούρας. Ας μη γελιόμαστε όμως, αυτή είναι η αντίληψη του ωραίου για την ευυπόληπτη αστική τάξη της χώρας μας: macho άντρες και ημίγυμνες γυναίκες με νοημοσύνη πατάτας, εκπορνευμένη lifestyle αισθητική, μισογυνισμός, σεξισμός, ομοφοβία, ρατσισμός, εθνικισμός, όλα με το πάτημα ενός και μοναδικού κουμπιού, και μάλιστα σε μία χώρα που ακόμη θρηνεί την Ελένη Τοπαλούδη.

Αυτή την παρακμή επιλέγουν και προωθούν οι καθαγιασμένοι ολιγάρχες της χώρας, αφού αυτό αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα, αυτό τους εκφράζει, αυτό αναδεικνύουν. Ας μην ξεχνάμε πως επιλέγοντας να προβάλουν το συγκεκριμένο στιγμιότυπο από το «παιχνίδι», και παρά τις ψεύτικες συγγνώμες και τα κροκοδείλια δάκρυα, για το επόμενο χρονικό διάστημα θα κερδοσκοπούν ασύστολα με αφορμή –τι άλλο– τις διαφημίσεις. Το παιχνίδι είναι παλιό· όλοι και τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό της εμπορευματοποίησης. Οι αριθμοί προηγούνται των ανθρώπων. Αν θέλουν να ζητήσουν ειλικρινά συγγνώμη, θα πρέπει –το λιγότερο– να διακόψουν τη συγκεκριμένη εκπομπή: κάποια λάθη δεν διορθώνονται, κάποια λάθη γκρεμίζονται. Ο βουδισμός δεν έχει πάντα δίκιο.

Όσο για τους τηλεθεατές, ούτε εκεί υπάρχει δικαιολογία: ας μη νομίζουν πως με την παθητικότητά τους μπροστά σε μία αναμμένη τηλεόραση, και παρακολουθώντας τέτοια προϊόντα –είτε πρόκειται για το Big Brother είτε για το Keeping up with the Kardashians– είναι άμοιροι ευθυνών. Γιατί κι η συντριπτική πλειονότητα των τηλεθεατών στη χειρότερη αδιαφορεί και στην καλύτερη αδρανεί μπροστά στην κουλτούρα της τσόντας, της ψευτομαγκιάς και του βιασμού, στη χυδαιότητα, την παθητικότητα, τη σαπίλα που αναβλύζει απ’ τις τηλεοπτικές ίντσες.

Τηλεθεατές με σκατά στα μάτια  που, κουρασμένοι απ’ τον κάματο της ημέρας, αποκοιμιούνται γλυκά στον καναπέ ή το κρεβάτι τους, αποδεχόμενοι ανεμπόδιστα κι ανερυθρίαστα σύσσωμο τον τηλεοπτικό βόθρο. Μόλις έμαθα για το άνωθεν περιστατικό, μου ήρθε στον νου ένα σύνθημα από μια αφίσα των Ουαλών εθελοντών που πολέμησαν στο πλάι των δημοκρατικών δυνάμεων στον Ισπανικό Εμφύλιο: If you tolerate this, your children will be next. Αν το ανεχτείς αυτό, τα παιδιά σου θα ακολουθήσουν.

ΥΓ.: Δημοσιογράφοι και λοιποί εργαζόμενοι του ΣΚΑΙ προλαβαίνουν ακόμη να πάρουν στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όσο νομίζουν πως δεν τους αφορά, θα τα βρουν μπροστά τους. Κι εκείνοι, κι εμείς.

*Ο Κώστας Δρουγαλάς είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν» (εκδ. Πικραμένος).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.