Για εσωτερικη καταναλωση

Απαρατήρητα

Υπάρχουν κάποια θέματα που στην πολιτική σκηνή χρησιμοποιούνται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση παρά ως έναυσμα για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ένα τέτοιο θέμα που αγαπά ιδιαίτερα η κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας έχουμε την εντύπωση πως είναι και το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά. Πρόκειται για προσπάθειες που γίνονται αποσπασματικά, ευκαιριακά και σίγουρα χωρίς κανέναν σχεδιασμό… όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των θεμάτων σε αυτή τη χώρα.

Για του λόγου το αληθές, πριν μερικά χρόνια στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν να θυμίσουμε πως είχαμε φτάσει στο σημείο να προσλάβουμε και την κ. Αλαμουντίν Κλούνεϊ για να μας φέρει πίσω τα γλυπτά, αλλά ύστερα ήρθαν εκλογές, άλλαξε κυβέρνηση, η προσέγγιση αναθεωρήθηκε και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε, αν υπήρξε και ποτέ σε επίπεδο σοβαρότητας.

Κατά πώς μας λένε η Ελλάδα είναι σημαίνον «παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, παράλληλα συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και όμως αδυνατεί θαλερά και με παρρησία να εκφράσει τα αιτήματα της στα πρόσωπα που πρέπει και όπως αρμόζει. Επιδεικνύει τα χαρακτηριστικά αυτά, μόνο όταν οι εκπρόσωποι της είναι σε ένα απόλυτα προστατευμένο -και ελεγχόμενο- περιβάλλον, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τους αποδέκτες των αιτημάτων.

Τέτοιο παράδειγμα είναι και το χθεσινό του πρωθυπουργού από το Μουσείο της Ακρόπολης όπου βρέθηκε για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού τονίζοντας πως «με κλασικές σπουδές ο ίδιος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Θα μπορούσε βέβαια να τον πάρει και τηλέφωνο και να του τα πει όλα αυτά. Θα μπορούσε να στείλει κάποια επιστολή, να καταθέσει κάποιο αίτημα στην UNESCO… πολλά θα μπορούσε. Προτίμησε όμως τις δηλώσεις από το μουσείο της Ακρόπολης, έτσι για να έχουμε να καταναλώνουμε εσωτερικώς, τώρα που η άλλη κατανάλωση η οικονομική, δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της στην πατρίδα μας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.