«Φτωχοτεροι», εως ποτε;

Απαρατήρητα

Γράφαμε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΠτΘ» για την δημιουργία ενός νέου boutique hotel στην Ξάνθη που βρίσκεται στα σκαριά από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Κονταρίδης αρχιτέκτονες και συνεργάτες», ως ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο – όπως υπογράμμισαν και σε σχετική ανάρτηση τα μέλη του γραφείου – η αποκατάσταση και η επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας ενός τόπου, πέραν του εμφανούς «κέρδους» που αφορά στην «διάσωση» ιστορικών κτιρίων που κρύβουν την δική τους αρχιτεκτονική αλλά και πολιτιστική ιστορία.

Λίγες ώρες μετά ενημερωθήκαμε για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε μία εκ των ιστορικότερων καπναποθηκών της Ξάνθης, στο κέντρο της πόλης που μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της. Ευτυχές φυσικά το γεγονός της άμεσης επέμβασης Πυροσβεστικής, των αρμοδίων αρχών και φυσικά εθελοντών που κατόρθωσαν την έγκαιρη, ώστε να μην εξαπλωθεί καθώς κινδύνευαν παρακείμενα καταστήματα και οικίες, επέμβαση, με τεράστιο όμως κόστος για την πολιτιστική ζωή της πόλης, που «έχασε» ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιό της.

Λογικά επομένως και τα σχόλια που αναρτήθηκαν στα social media, κυρίως από πολίτες της Ξάνθης, για την πρακτική της εγκατάλειψης τέτοιων αρχιτεκτονικών θησαυρών που αφήνονται να ρημάζουν στον χρόνο, αλλά και στις ανθρώπινες «πρακτικές» που μπορεί, όχι ηθελημένα, να οδηγήσουν σε τέτοια καταστροφικά γεγονότα.

Θα μας πείτε το κόστος για την συντήρηση, πολύ δε περισσότερο για την ανάδειξη, κτιρίων τέτοιου μεγέθους θα είναι τουλάχιστον τεράστιο, γεγονός που θα αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες, εφόσον είναι ιδιώτη, να εκκινήσει την όποια διαδικασία. Έχοντας δε και το παράδειγμα της παντελούς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αδράνειας από πλευράς του δημοσίου για αντίστοιχα οικοδομήματα που βρίσκονται στην κατοχή του, η «μοίρα» τους είναι σχεδόν δεδομένη και συνεπάγεται με αυτήν της εγκατάλειψης και της παρακμής.

Που μαζί ωστόσο με την λογική, στο πέρασμα του χρόνου, παρακμής των εγκαταλελειμμένων υποδομών παρακμάζουν μαζί και οι μνήμες, η ιστορία αλλά και ο σεβασμός που αναπτύσσουν οι ίδιοι οι πολίτες απέναντι σε «έργα» μεγάλης πολιτιστικής αξίας.

Η Ξάνθη δεν αποτελεί μοναδικό παράδειγμα φυσικά, με την Ροδόπη όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, να κατέχει το δικό της «μελανό» σημείο παραίτησης από την αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Ωστόσο η Ξάνθη μας έχει δώσει και στο πρόσφατο παρελθόν δείγματα ανατροπής αυτής της «κατεστημένης» λογικής, όπως το προαναφερθέν νέο boutique hotel.

Φτωχότεροι!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.