«Φορεσε το, ροζ ημερα» για τους μαθητες και τους εκπαιδευτικους του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κομοτηνης

Έστειλαν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Λέγεται ότι η τυχερή πέτρα όσων γεννήθηκαν τον Οκτώβριο είναι η ροζ. Ροζ είναι και το αγαπημένο χρώμα των κοριτσιών. Ροζ και το χρώμα του Ιδρύματος Susan G. Komen for the Cure Foundation από την ίδρυση του. Οποίος και αν είναι ο λόγος, εδώ και είκοσι χρόνια, παγκοσμίως σύλλογοι, οργανώσεις, σχολεία, ή πανεπιστήμια ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις φορώντας κάτι ροζ. Το «Φόρεσέ το, Ροζ ημέρα» σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και συγκέντρωση χρημάτων για τον καρκίνο του μαστού έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια θα ζουν μέχρι το 2050.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του δέρματος. Στις ΗΠΑ, 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Περίπου το 95% των προσβεβλημένων είναι γυναίκες άνω των 40 ετών. Ωστόσο, οι άνδρες μπορεί επίσης να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Περίπου 2.470 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Υπάρχει όμως ελπίδα. Υπάρχουν πάνω από 3,3 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ (US Breast Cancer Statistics). Με νέες και καινοτόμες θεραπείες, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης έχει αυξηθεί σε περίπου 90% (White, 2019).

Τη δικιά τους εκδοχή στο «φορέσε το, ροζ ημέρα» έδωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου. Η δράση ξεκίνησε το πρωί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επισκέπτονται τα γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «ντύνοντας» τους εργαζομένους των γραφείων με τα ροζ μακραμέ βραχιολάκια. Τα ροζ βραχιολάκια ήταν τοποθετημένα είτε σε ροζ χάρτινα τσαντάκια φτιαγμένα από ανακυκλώσιμο υλικό είτε σε χαρτονάκια που στο μπροστινό μέρος έφεραν την υπογραφή των μαθητών δηλώντας το σχολείο που φοιτούν. Για το πίσω μέρος επιλέχτηκε ένα χαρακτηριστικό για την ημέρα κείμενο.

Στην συνέχεια, επισκέφτηκαν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους αρμοδίους να τους προσφέρουν πέρα από μια ζεστή υποδοχή και γλυκίσματα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν με τα στελέχη της περιφέρειας μια εποικοδομητική συζήτηση για τα προβλήματα του σχολείου.

Με ένα μεγάλο χαμόγελο υποδέχτηκαν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ και στο Δημαρχείο ενώ δεν παρέλειψαν να φωτογραφηθούν με τον Δήμαρχο. Με ροζ βραχιολάκια έντυσαν και τους εργαζόμενους της ΔΚΕΠΠΑΚ. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να μην επισκεφτούμε την κ. Λιβεριάδου η οποία στέκεται εδώ και χρόνια δίπλα στα άτομα με αναπηρία. Τα πανεράκια με τα μακραμέ βραχιολάκια κατέληξαν στην πλατεία όπου και χαρίστηκαν στους περαστικούς.

Ροζ και για την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η κ. Κοσμίδου παρά το φορτωμένο της πρόγραμμα υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς εγκάρδια συζητώντας μαζί τους θέματα που σχετίζονταν με τη λειτουργία του σχολείου.

«Είμαστε ευτυχείς που γίναμε ενεργοί πολίτες με τον δικό μας τρόπο, που δώσαμε την δική μας ξεχωριστή και διαφορετική εκδοχή στην ημέρα ευαισθητοποίησης του καρκίνου του μαστού με ροζ μακραμέ βραχιολάκια και όχι μόνο τσαντάκια!» τόνισαν οι συμμετέχοντες της δράσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.