Φοιτητες απο πανεπιστημιο της Ιταλιας φιλοξενηθηκαν στο Λαογραφικο Μουσειο Ξυλαγανης
Με γνώμονα την γαστρονομία, τις παραδοσιακές συνταγές, τον τρόπο μαγειρέματος, τις γεύσεις και τις ρίζες όλων αυτών, φιλοξενήθηκαν την Κυριακή στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής μια ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο της Ιταλιας UNISG – Università degli Studi di Scienze Gastronomiche. Φοιτητές από Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Αμερική, Ινδία, Ιαπωνία, Κένυα κ.α. ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο για να γευτούν παραδοσιακά φαγητά αλλά και να τα μαγειρέψουν. Αυτό έκαναν και στην Ξυλαγανή.
Όπως περιγράφει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής «αφού ξεναγήθηκαν στο μουσείο και πληροφορήθηκαν για τις ρίζες μας στην Ξυλαγανή, από πού προέρχονται οι παραδοσιακές μας συνταγές και γεύσεις… στη θεωρία ….μπήκαμε στην πράξη . Φυσικά μαγείρεψαν και οι ίδιοι και γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του ΠΟΞ. Το μενού είχε ότι υπήρχε και υπάρχει σε ένα ελληνικό σπίτι στο χωριό και όχι μόνο, όπως ζυμωτό ψωμί, πλούσια αγγουροντοματοματοσαλάτα με εντόπιο ελαιόλαδο, εντόπιο καβουρμά και χωριάτικο λουκάνικο, μαγειρεμένα φασόλια στο πήλινο και ρεβύθια με ρύζι. Δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή φέτα Δουκίδη και ελιές φτιαγμένες από τα κορίτσια του συλλόγου. Ούζο και κρασί συνοδευτικά και για επιδόρπιο κάτι εύκολο, γρήγορο και γευστικό … σιμιγδαλένιος χαλβάς με καβουρδισμένο αμύγδαλο και τη φτωχή μα πλούσια σε άρωμα κανελίτσα. Ακόμη δεν θα μπορούσε να λείπει το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, κεράσι, σύκο, κυδώνι φτιαγμένα επίσης από τα μέλη του συλλόγου συνοδευτικά με γιαούρτι. Πολλές οι συνταγές του χωριού και κάθε χρόνο προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε κάτι καινούριο για τα παιδιά.
Να θυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται ομάδα φοιτητών από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στον τόπο μας. Κάτι που δείχνει πως οι οικοδεσπότες έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.