«Φευγει» για Διδυμοτειχο η προτομη του Σεπτιμιου Σεβηρου

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου θα μεταφερθεί στο εκεί Βυζαντινό Μουσείο για τουλάχιστον μια πενταετία

Τη μεταφορά της χρυσής προτομής του αυτοκράτορα, Σεπτίμιου Σεβήρου, που αυτή τη στιγμή αποτελεί το κεντρικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου για τουλάχιστον μια πενταετία, φέρεται να ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου ο δήμαρχος κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας πίεσαν την Υπουργό Πολιτισμού ώστε να έρθει η προτομή στο μουσείο του Διδυμοτείχου (όπου ήδη έχουν κατασκευάσει την προθήκη, με μια φωτογραφία της προτομής μέσα σε αυτή) με την ευκαιρία του κλεισίματος του αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής για εργασίες στο κτίριο και την επανέκθεση της συλλογής του.

Θα πείτε, τι δουλειά έχει μια ρωμαϊκή προτομή σε ένα Βυζαντινό μουσείο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Η αλήθεια είναι πως η προτομή αποτελούσε διακαή πόθο των Διδυμοτειχιοτών, με τις κακές γλώσσες να λένε πως τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν δήμαρχος αρνούνταν να προχωρήσουν στα εγκαίνια του μουσείου, αν δεν ερχόταν η προτομή σε αυτό, παρόλο που πλέον το μουσείο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχει άλλωστε υπουργική απόφαση, από το 2012, για την παραχώρησή του στο βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου για πέντε χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε. Για διάφορους λόγους, δεν έγινε αυτή η μετακίνηση, ενώ η άποψη που έχει καταθέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης είναι πως επειδή αυτή έχει συνδεθεί με το Μουσείο Κομοτηνής, και αποτελεί ένα εμβληματικό έκθεμα της Θράκης, καλό είναι να παραμείνει στον πρώτο χώρο που εκτέθηκε.

Πάντως είχαν φτάσει στα αυτιά μας φήμες ότι ο κ. Χατζηγιάννογλου πίεζε προς όλες τις κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο έκθεμα, και τώρα που το Αρχαιολογικό της Κομοτηνής θα κλείσει για κάποιο διάστημα, βρήκαν την ευκαιρία.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε πως είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, γνωρίζοντας όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, για το αν θα αφήσουν οι Διδυμοτειχιώτες να επιστρέψει η προτομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής, άσχετα από τα όσα λέγονται τώρα. Άλλωστε για αυτούς το θέμα έχει γίνει πολιτικό, ενώ στην Κομοτηνή, το ενδιαφέρον δεν νομίζουμε να περάσει τα τείχη του Μουσείου. Όπως και να έχει, φαίνεται πως όποιος θέλει να δει την προτομή στην Κομοτηνή, θα πρέπει να βιαστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.