«Εξω οι ψυλλοι, μεσα ο Μαρτης» απο τον Πολιτιστικο Συλλογο Παραδημης & φιλων

Μέλη του Συλλόγου αναβίωσαν φέτος το έθιμο διαφορετικά

Χωρίς ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση, αλλά με σεβασμό προς την παράδοση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & φίλων πραγματοποίησε με ελάχιστα μέλη του, στον προαύλιο χώρο του συλλόγου, το έθιμο «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης», το οποίο και βιντεοσκόπησαν και παρουσίασαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν την πρώτη ανατολή του ηλίου του Μαρτίου οι νοικοκυρές της Παραδημής ανάβανε φωτιές σε κάθε γειτονιά και καίγανε τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν το χειμώνα.

Λέγανε πως μαζί με τους ψύλλους καίγανε και το κακό. Κρατώντας κουδούνια στα χέρια πηδούσαν τη φωτιά, τρείς φορές, φωνάζοντας «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης». Οι ευχές που έβγαιναν από τη ψυχή τους εκείνη τη στιγμή ήταν να έχουν όλα τα καλά του κόσμου και φυσικά την ευφορία της γης. Παράλληλα ,ανάμεσα στις γειτονιές, δημιουργούνταν ένας αθέμιτος ανταγωνισμός για τη μεγαλύτερη και την πιο δυνατή φωτιά.

Οι φωτιές, είναι ένα από τα έθιμα που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι τους από́ το Αλτν ντάς (Χρυσόλιθο) της Ανατολικής Θράκης και ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και φίλων, ως θεματοφύλακας των ηθών και των εθίμων μας, αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία, το έθιμο αυτό, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ας ευχηθούμε πως του χρόνου το έθιμο θα τηρηθεί κανονικά, χωρίς περιορισμούς, για να ανταμώσουν όλοι γύρω από τη φωτιά.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: https://fb.watch/bNG5NmfTxV/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.