Εθνικες εκλογες και στην Τουρκια

Έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός «χορός»

Το 2023 δεν είναι χρονιά εκλογών μόνο για την Ελλάδα, αλλά μεταξύ άλλων και για την γειτονική Τουρκία, όπου επίσης έχει ξεκινήσει ο «χορός» των προεκλογικών συζητήσεων, υποσχέσεων κ.ο.κ.

Η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί λίγο πριν την «αποχώρηση» του 2022 έδωσε φόρα στα τουρκικά ΜΜΕ να στοιχηματίζουν υπέρ της πιο «προσφιλούς» ημερομηνίας εκλογών που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει πριν την συμπλήρωση της πενταετίας που είναι το καλοκαίρι.

Κι αυτό επισήμως καθώς ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της χώρας (AKP), Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του είπε ότι ναι μεν η πρόθεση τους είναι οι εκλογές να γίνουν στις 18 Ιουνίου, ωστόσο «επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές όπου οι πολίτες ταξιδεύουν, εξετάζουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία».

Σύμφωνα πάντως με σχετικά ρεπορτάζ στην προαναφερθείσα συνάντηση ο χρόνος των εκλογών ήταν κύριο θέμα της ατζέντας και μάλιστα επετεύχθη μια «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου, ούτως ώστε εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.

Πέραν της κοντινής ημερομηνίας εκλογών με την ενδεχόμενη ημερομηνία των δικών μας εθνικών εκλογών, η Τουρκία ακολουθεί και τα της προεκλογικής περιόδου με τις υποσχέσεις και την παροχολογία να έχει ξεκινήσει για τα καλά. «Στα βήματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη – και αυτό γιατί προηγήθηκε – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσες χθες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα κατά 25%, ανακοινώνοντας παράλληλα πως ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε περίπου στο 64% και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω εντός του 2023.

Αυτό το οποίο αναμένεται επίσης να αυξηθεί τους επόμενους μήνες είναι και η ήδη επαυξημένη επιθετικότητα έστω σε επίπεδο δηλώσεων και ρητορικής από την Τουρκία προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ισχυρό «προϊόν» εσωτερικής κατανάλωσης για τον τούρκο πρόεδρο που επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την πλειοψηφία των πολιτών από προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητά του, την ώρα η τουρκική οικονομία, μεταξύ άλλων, στενάζει!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.