Εστω και ενας…

Είναι γεγονός εξαιρετικής σημασίας ότι η άγρια δολοφονία του εξάχρονου κωφού  μια εβδομάδα μετά, έχει μάλλον ξεχαστεί. Εξάλλου στην περιοχή μας και στον  δημόσιο λόγο, όλα έτσι περνάνε. Οι δημοσιολογούντες, λένε μάλιστα ότι όλα τα «θαύματα» στην επικοινωνία κρατούν τρεις ημέρες, κι έτσι συνήθως γίνεται.
 
Το ζήτημα είναι όμως ότι κανένα έγκλημα δεν πηγάζει κατ’ ευθείαν από την κόλαση – πολύ καλό αυτό θα ήταν – αλλά έχει αφορμές και αιτίες.
 
Μερικές απ’ αυτές και στο επίπεδο της επιστήμης  της ψυχολογίας, ανέφερε  σε σχόλιό του στην εφημερίδα  μας,  ο ψυχολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» κ. Γκάρο Εσαγιάν.
 
Το καταγράφουμε, γιατί «ξέπλυνε» με τις γραμμές του, και τη δική μας «ντροπή», τη «δική μας ενοχή»  για όλες τις αμέλειές μας τόσο ως τοπικής κοινωνίας όσο και ως δημοσιολογούντων.
 
Τη δική μας ιδίως βαριά ενοχή, για όσα καθημερινά προσπερνάμε. Για το Αλάν Κουγιού, που παραμένει Αλάν Κουγιού, χρόνια τώρα. Για την ύπαρξή του στον δημόσιο λόγο έξω από τη ζωή της πόλης – είναι χαρακτηριστικό ότι η ροδοπίτικη φιλανθρωπία σταματά στα όριά του,  όπως επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι και όλες οι εθελοντικές δράσεις σταματούν στα όριά του – ως μόρφωμα, αξιοθρήνητο, κατωτέρου είδους που το πλησίασμά του ούτε ενδείκνυται ούτε  απασχολεί κανέναν, χριστιανό ή μουσουλμάνο.
 
Έχει εξάλλου ενδιαφέρον ότι κανένας στον δημόσιο λόγο της πόλης  δεν αναφέρθηκε στην κατακρεουργημένη και άγρια δολοφονημένη ψυχούλα, κανένας -πλην ενός- δεν έγραψε επωνύμως και δημοσία  –και όχι στα social media- ένα σχόλιο κριτικής για τις ευθύνες μας, έναν στίχο λύπης, κανένας δεν ζωγράφισε ένα σκίτσο καταγγελίας  –ένας μόνο  ακόμη συμπολίτης συνέδεσε τη δολοφονία με το σκίτσο-διαμαρτυρία του μικρούλη πρόσφυγα Αϊλάν, κι αυτό  στο fb.  Κανένα δημόσιο πρόσωπο, πρωταγωνιστής στον δημόσιο βίο, κανένα, και ας ευθύνονται οι ταγοί για τις τύχες του τόπου, όπως κανένας δεν φώτισε την αργοπορία ενεργοποίησης από την ανακοίνωση της εξαφάνισης…
 
Μια κοινωνία σιωπής για όλους και για όλα, και για τα νεκρά παιδιά που θα μπορούσαν να περπατούν τώρα στο δρόμο, αν υπήρχαν ειδικοί που μελετούσαν, μετρούσαν και αξιολογούσαν την ανήλικη εγκληματικότητα στο χρόνο που πρέπει και με τους ειδικούς που πρέπει!!!
 
Μια κοινωνία σιωπής, μακάρι  ενοχική, γιατί από το τίποτα είναι και αυτό κάτι. Τ.Β. – Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.