Ερχονται στο φως 2.500 φακελοι ατομικων φρονηματων

Άρση του απορρήτου και δημοσιοποίηση των 2.500 περίπου φακέλων ατομικών φρονημάτων που επί δεκαετίες φυλάσσονται στα αρχεία υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης), ορίζει κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
 
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κείμενο της απόφασης, οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης καθίστανται προσιτοί:
 
• στα πρόσωπα που αφορούν
• στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης
• με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερόμενων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον
• κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή/και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.
 
Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.