Ερχονται… σιγα σιγα τα υπερακτια αιολικα παρκα

Το 2030 προγραμματίζεται να μπουν σε λειτουργία

Το 2030 προγραμματίζεται πως θα μπουν σε λειτουργία τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αναμένεται δε να ξεκινήσουν από την θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ και στην Κρήτη.

Στόχος είναι η ανάπτυξη πάρκων 2 Γιγαβάτ έως το τέλος της 10ετίας, παρόλο που επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, θεωρούμε τον στόχο αυτό πολύ φιλόδοξο, ακόμα και για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Και αυτό γιατί αφενός στην χώρα μας η καθυστέρηση αποτελεί εθνικό μας σπορ, ακόμα και όταν πρόκειται για ιδιωτικά έργα, αφετέρου γιατί προβλέπουμε να υπάρξουν αντιδράσεις και για τα υπεράκτια αυτά πάρκα, που θα πάνε πίσω την όλη προσπάθεια, αν δεν την ακυρώσουν εντελώς.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε αν τα συγκεκριμένα πάρκα θα έχουν τουρμπίνες σταθερής θεμελίωσης ή τις νεότερες επιπλέουσες, (υποψιαζόμαστε τις πρώτες) όμως όπως και οι ανεμογεννήτριες στην ξηρά, περιμένουμε να δούμε τι ενστάσεις θα υπάρξουν (γιατί θα υπάρξουν) είτε για περιβαλλοντικούς, είτε για αισθητικούς λόγους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως υπάρχουν χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, που έχουν απαγορεύσει προς το παρόν (με σημαντικές αντιδράσεις) την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ξηρά, και επιτρέπουν μόνο υπεράκτιες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.