Ερχεται ο σχεδιασμος για το φυσικο αεριο (ξανα)

Απαρατήρητα

Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 43 πόλεις της Περιφέρειας, και στα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο) με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών, προβλέπει το πενταετές (2018 – 2022) πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
 
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων διαμορφώνεται στα 190,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (50%), δανεισμό (40%) και ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συνολικά, με την κατασκευή των νέων δικτύων προβλέπεται να τροφοδοτηθούν 27.869 νέοι οικιακοί πελάτες, 4.833 εμπορικοί και 82 βιομηχανίες.
 
Ανάμεσα στις περιοχές, βρίσκεται και η ΑΜΘ, η οποία, να θυμίσουμε, ήταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη που διεκδίκησε την δημιουργία των δικτύων στην περιοχή μας.
 
Το πρόγραμμα προβλέπει συνδέσεις στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, και υπολογίζει πως θα συνδεθούν 7.639 Οικιακοί, 1.685 Εμπορικοί και 33 Βιομηχανικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, με κόστος 52.952.990 ευρώ.
 
Παρόλο που τέτοιοι σχεδιασμοί είναι θετικοί, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε υποσχέσεις για το φυσικό αέριο, ενώ τώρα αντί για μία στις τρείς, έχουμε γίνει μία από τις 10 περιφέρειες στο σχεδιασμό, και μάλλον έπεται και συνέχεια.
 
Οπότε αν με το τέλος του πενταετούς πλάνου, δεν δείτε δίκτυα φυσικού αερίου παντού, μην εκπλαγείτε.
 
Άλλωστε, όπως είχε πει και κάποιος, ο οποίος γνώριζε καλά από πενταετή πλάνα, ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, «μόνο γραφειοκράτες μπορούν να σκέφτονται ότι η εργασία του σχεδιασμού τελειώνει με την δημιουργία του σχεδίου. Η δημιουργία του σχεδίου είναι μόνο η αρχή. Η πραγματική κατεύθυνση του σχεδίου θα εμφανιστεί μόνο αφού καταρτιστεί το σχέδιο. (Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty. Daron Acemoglu, James A. Robinson)
 
Είδατε, ο πατερούλης ήξερε… Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.