Ερχεται διεθνες διαιτητικο δικαστηριο στην Αλεξανδρουπολη;

Την ίδρυση και στην Ελλάδα διεθνών διαιτητικών δικαστηρίων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής, ρεπορτάζ που υπογράφει η Ιωάννα Μάνδρου και αφορά νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην ίδρυση και στην Ελλάδα διεθνών διαιτητικών δικαστηρίων.

Πρόκειται για ένα θεσμό που εφαρμόζεται σε παγκόσμια επιχειρηματικά κέντρα όπως το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ. Η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα είναι αποκλειστικά για εμπορικές διαφορές και σύμφωνα με το ρεπορτάζ το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέγουν τους δικαστές-διαιτητές, και αυτοί, όπως ορίζεται, θα είναι έγκριτοι νομικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνταξιούχοι δικαστικοί με κύρος και γενικά νομικοί που διαθέτουν εμπειρία στην επίλυση διαφορών οικονομικού αντικειμένου και όχι μόνον.

Το ενδιαφέρον του ρεπορτάζ για την περιοχή μας είναι ότι αναφέρει και τους τόπους ίδρυσης των εν λόγω διαιτητικών δικαστηρίων. Στην αρχή λοιπόν προβλέπεται η ίδρυσή τους στον Πειραιά, ως έδρα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, η Αθήνα αλλά και η Θεσσαλονίκη και μελλοντικά σε άλλες πόλεις-κόμβους όπως η Αλεξανδρούπολη (αναφέρεται ονομαστικά το παράδειγμα). Λογικό για όλα αυτά που ακούμε πως θα φέρει αυτή η πολυθρύλητη αναβάθμιση του λιμένα της πόλης.

Και για όσους τυχόν αναρωτηθούν γιατί να μην γίνει το εν λόγω διαιτητικό δικαστήριο στην Κομοτηνή, αφού υποτίθεται ότι αυτή έχει τον «τίτλο» του διοικητικού κέντρου, να τους θυμίσουμε ότι διοικητά κέντρα υπάρχουν εκεί όπου υπάρχει ανάπτυξη και όχι το αντίθετο.

Όλα αυτά βέβαια μένει να τα δούμε στο μέλλον…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.