Επρεπε να κρατησει το ΔΠΘ την Τσανακλειο;

Αποτελεί πλέον έναν από τους κύριους χώρους εκδηλώσεων στην Κομοτηνή

Με την ολοκλήρωση της ανάπλασής της, και το πέρας της πανδημίας, βλέπουμε πως η Τσανάκλειος, πέρα από το ότι στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αποτελεί πλέον ένα από τους κύριους χώρους εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, προσδίδοντας αφενός κύρος σε κάθε εκδήλωση, έχοντας και τη δυνατότητα να τις φιλοξενήσει τόσο εντός του κτιρίου, όσο και εκτός, αποτελώντας ένα από τα άτυπα «κέντρα» της πόλης.

Σε πολλές από τις πρόσφατες εκδηλώσεις που παρακολουθήσαμε, έτυχε να βρεθούμε εκεί μαζί με πολλούς καθηγητές, τόσο τρέχοντα μέλη ΔΕΠ όσο και αφυπηρετήσαντες, που θυμούνται τον χώρο από την εποχή που λειτουργούσε σαν Πρυτανεία, μέχρι την μετακίνηση της διοίκησης στο νέο χώρο στην Πανεπιστημιούπολη.

Παρόλο που οι εποχές δεν ήταν εύκολες, και σίγουρα το κτίριο δεν είχε τις δυνατότητες να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου όπως η υφιστάμενη πρυτανεία, θυμούνται πάντα με νοσταλγία τον καιρό που πέρασαν σε αυτό, και σχεδόν όλοι, θεωρούν πως ήταν λάθος του πανεπιστημίου να μην κρατήσει το κτίριο ώστε να το ανακαινίσει και να συνεχίσει να έχει παρουσία σε αυτό.

Μάλιστα όπως μας τόνισε ένας εκ των καθηγητών, υπήρχε και μελέτη για την Τσανάκλειο από το πανεπιστήμιο, ενώ το 2014, όταν είχε αναλάβει τη διοίκηση ο Α. Καραμπίνης, όταν ήδη, να θυμίσουμε, ο Δήμος Κομοτηνής είχε αρχίσει να προχωρά στην ανακαίνιση (μετά από μερικά χρόνια που νομίζαμε ότι μας το είχαν παραχωρήσει, αλλά τελικά δεν το είχαν, όμως εμείς είπαμε πως πρέπει να το παραχώρησαν, και μετά το παραχώρησαν αλλιώς) υπήρξαν κινήσεις ώστε να παραχωρηθεί εκ νέου στο ΔΠΘ, όμως ο κ. Καραμπίνης μετά… είχε άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Πλέον φυσικά το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κομοτηνής, όμως φαίνεται πως μόνο οι συγκυρίες δεν επιφύλασσαν ένα διαφορετικό μέλλον για το κτίριο. Αξίζει δε να αναρωτηθούμε αν είχε παραμείνει στο Πανεπιστήμιο, αν θα είχε την θέση που έχει σήμερα στην καθημερινότητα της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.