Επιτελους συνεδριασεις λογοδοσιας στην αυτοδιοικηση

Ο νέος νόμος προβλέπει ειδική συνεδρίαση κάθε δύο μήνες

Ένα σύντομο αλλά εντατικό μάθημα στον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Πιτιακούδης, κυρίως προς τους νεότερους συμβούλους, που δεν έχουν εμπειρία στο Συμβούλιο, με στοιχεία πάντως πως αφορούσαν και τους παλιότερους.

Άλλωστε με το νέο νόμο, είχαμε και αλλαγές στον κανονισμό, μεταξύ αυτών και την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας περιφερειακής αρχής, που λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά κάθε δύο μήνες, και στην οποία εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα.

Κάθε σύμβουλος μπορεί να υποβάλλει μόνο ένα θέμα, ενώ αν υποβληθούν πάνω από 10 γίνεται κλήρωση για το ποια θα συζητηθούν, και ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτή, και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί, ενώ φανταζόμαστε πως θα κάνει συντομότερες τις τακτικές συνεδριάσεις των Συμβουλίων, μιας και όποιες απαντήσεις και απορίες πολύ πιθανό να παραπέμπονται στην ειδική συνεδρίαση.

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις για τους Δήμους, κάτι που σημαίνει πως στο Δήμο Κομοτηνής θα εφαρμοστεί, έστω και υποχρεωτικά, η πρόταση του αείμνηστου Τάσου Βαβατσικλή, το 2019, να γίνονται σε τακτά διαστήματα συνεδριάσεις χωρίς ημερήσια διάταξη, όπου θα καταθέτουν τα δικά τους θέματα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Άλλωστε ήταν κάτι που το είχε εφαρμόσει και κατά την δική του θητεία, πολύ παλιότερα, και όταν είχε κάνει την πρότασή του το 2019, είχε θυμίσει πως είχε θεσπιστεί κάθε τρίτη συνεδρίαση με αυτό τον τρόπο, και είχε αποφέρει σημαντικά οφέλη, με ελεύθερη συζήτηση.

Παρόλο που όταν είχε κάνει την πρόταση, αυτή είχε γίνει ασμένως αποδεκτή, τελικά δεν προχώρησε, αλλά πλέον, θα γίνει υποχρεωτική. Ας ελπίσουμε πως θα έχει αποτελέσματα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.