Επικινδυνες παιδικες χαρες ακομη και στο κεντρικο παρκο της πολης;

Πλείστα ερωτηματικά για την καταλληλότητα των χώρων των παιδικών χαρών στην Κομοτηνή και για το καθεστώς ασφάλειας των μικρών και πολύ μικρών επισκεπτών τους, διατυπώνονται από δημότες που τις επισκέπτονται σε τακτική βάση με τα παιδιά τους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και σε αυτή της παιδικής χαράς του πάρκου της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της πόλης, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί ανάλογη μέριμνα για την κατασκευή ειδικού δαπέδου που είναι εντελώς απαραίτητο για την προστασία των παιδιών από επιπόλαιους ή σοβαρότερους τραυματισμούς που συνοδεύουν συνήθως πτώσεις από τα παιχνίδια.
 
Είναι σαφές ότι οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι χωροθετημένες, σχεδιασμένες και εξοπλισμένες με ανάλογο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.
 
Νόμος του 2009 ο οποίος τροποποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και προβλέπει ειδικότερες ρυθμίσεις για τις παλιές παιδικές χαρές, καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για την κατασκευή και την λειτουργία των αντίστοιχων. Τα όργανα και τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου, τη διαδικασία συντήρησης καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 
Ο νόμος περιγράφει προδιαγραφές ασφάλειας, με τα πρότυπα και για την πιστοποίηση καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς, ορίζοντας διαδικασίες ελέγχου και τις αρμόδιες αρχές ελέγχου. Για τις νέες παιδικές χαρές ορίζει ότι η περιοδικότητα του ελέγχου είναι ανά δύο χρόνια για τη λήψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού καταλληλότητας. Παράλληλα προσδιορίζονται τα σημεία ελέγχου που ελέγχουν οι φορείς και ότι οι έλεγχοι ασφαλείας στην περίπτωση της παιδικής χαράς αφορούν στην ασφάλεια όλων των υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν. Επιπλέον προβλέπονται κι έλεγχοι των επιφανειών πτώσης βάση δύο προτύπων.
 
Η πρόσφατη προκήρυξη έργου για την πιστοποίηση οργάνων των παιδικών χαρών του Δήμου Κομοτηνής, που αφορά σε ελέγχους σε 70 αντίστοιχους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας για τα παιδιά, δίνει την ελπίδα ότι σοβαρές παραλείψεις ή κακώς κείμενα-επιτέλους- θα εντοπιστούν. Είναι όμως σκόπιμο να προχωρήσει τάχιστα κι- ως κοινωνική αναγκαιότητα- η αποκατάσταση της ασφαλούς λειτουργίας των χώρων στην πόλη και τους οικισμούς όπου παίζουν μικρά παιδιά. Ν.Δ., Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.