Επεστρεψε με την πανδημια το καπνισμα

Απαρατήρητα

Η πανδημία οδήγησε το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Marc.

Ένα εύρημα το οποίο δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, μιας και η πίεση που ασκείται, από πολλές απόψεις, σε όλους αυτό το διάστημα, είναι φυσικό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καπνίσματος, μιας και αυτό μπορείς ακόμα να το κάνεις μέσα στο σπίτι.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι ότι στην έρευνα αυτή, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,1%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, με την συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (πάνω από 88%) να πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.

Και αυτό γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που την επαύριον της πανδημίας, θα πρέπει να διαχειριστούν την συνήθειά τους αυτή. Είναι αλήθεια πως η εκστρατεία κατά του καπνίσματος, που πλέον έχει ιστορία δεκαετιών, έχει οδηγήσει στη μείωση των καπνιστών, πολλές φορές δια μέσω του εξοστρακισμού  τους από σχεδόν όλους τους εσωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούνται από κοινό.

Με την παύση της χρήσης αυτών των χώρων, έπαψε και η πίεση προς τους καπνιστές, να βγουν έξω να καπνίσουν (έξω από που;). Ίσως λοιπόν η μέθοδος της εξαίρεσης, έχει πολύ προσωρινά αποτελέσματα, και χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Από την άλλη όμως, για να μπούμε ξανά μέσα, έχουμε δρόμο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.