Ενθυμισεις «Ελευθεροτυπιας»

Απαρατήρητα

Το καλοκαίρι ανήκει στις μνήμες. Όπως και να το κάνουμε οι ράθυμοι ρυθμοί του προσφέρονται για αναπολήσεις, ενίοτε και αναστοχασμούς… σε αυτό το πλαίσιο και η ανάρτηση του συναδέλφου δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, που θυμήθηκε ότι σαν χθες το 1975 ήταν η πρώτη μέρα μιας εφημερίδας σταθμού στην εκδοτική ιστορία της Ελλάδας, της Ελευθεροτυπίας και μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους ένας περιστατικό από τη θητεία του στην εφημερίδα.

Η ανάρτηση είναι η εξής:

«Στις 21 Ιουλίου 1975, σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της ''Ελευθεροτυπίας''. Της πρώτης εφημερίδας που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση.

Από νωρίς έμαθα να τη διαβάζω… Τα χρονογραφήματα του Φρέντυ Γερμανού, τις αλλιώτικες ειδήσεις που δημοσίευε μαζί με τον αλλιώτικο τρόπο γραφής τους από αλλιώτικους ανθρώπους. Θέλησα να τους μοιάσω. Έμαθα να γράφω διαβάζοντας την “Ελευθεροτυπία”.

Ούτε που το φανταζόμουνα ποτέ τότε, ότι από το 1989, 27χρονος πιτσιρίκος θα ανήκα στην παρέα της. Στη μεγάλη αυτή παρέα με τους καλύτερους ανθρώπους, τους καλύτερους Δασκάλους, τους καλύτερους δημοσιογράφους, τους πραγματικά Δημοκράτες με το πιο φιλελεύθερο τρόπο σκέψης που γνώρισα στη ζωή μου… Α ναι… Στην “Ελευθεροτυπία' στα 25 ολόκληρα χρόνια που πέρασα ως μέλος της οικογένειας της, γνώρισα τους ανθρώπους με το πιο πηγαίο χιούμορ… “Τι στενοχωριέσαι ρε Μπαλάσκα,” μου είχε πει ο αξέχαστος Σεραφείμ Φυντανίδης όταν ταλαιπωρήθηκα με ένα σπάσιμο στο χέρι μου. “Εσύ στο γόνατο γράφεις…”.
Έζησα τις καλύτερες μέρες της επαγγελματικής μου ζωής στην “Ελευθεροτυπία”.
Εκεί έμαθα την αξία της Δημοσιογραφίας. Τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης ακόμα κι αν διαφωνείς με αυτήν. Την έννοια της ως πυλώνας τη Δημοκρατίας.
Ως ένα πυλώνα της Δημοκρατίας που πέρασε, την αποχαιρέτησα στις 14 Νοεμβρίου του 2014 σαν έκλεισε. Εξαιτίας όσων θέλησαν να την κλείσουν. Και εξαιτίας όσων δεν κατάλαβαν ποτέ τους τι ήταν η “Ελευθεροτυπία”. ΄Οχι για εμάς που δουλεύαμε εκεί, αλλά για τον τόπο μας…»

Συμφωνούμε απόλυτα με τη διαπίστωση…Ν.Β.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.