Εκλογες ξανα και ξανα  

Tο πολιτικό σκηνικό γίνεται όλο και πιο ρευστό

Αν σας έχει κουράσει ήδη ο προεκλογικός ορυμαγδός που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, και συνεχίζεται εντός και εκτός βουλής, σκεφτείτε λίγο και τους γείτονές μας Βούλγαρους, οι οποίοι στις 2 Απριλίου θα κληθούν ξανά στις κάλπες, για να εκλέξουν την 49η βουλή τους (σε αντίθεση με εμάς, που το κοντέρ μηδένισε με την αλλαγή πολιτεύματος, οι Βούλγαροι μετρούν από την πρώτη βουλή που συστάθηκε το 1879, ακόμα και αυτές που λειτουργούσαν επί κουμμουνισμού).

Αυτή θα είναι η 5η εκλογική διαδικασία μέσα σε 2 χρόνια, και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου οι κυβερνήσεις ήταν υπηρεσιακές, μιας και τα κόμματα δεν μπόρεσαν, εκτός από την περίοδο της κυβέρνησης Πετκόφ από το Δεκέμβριο 2021 μέχρι τον Αύγουστο του 2022, να κάνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας που απαιτούνται.

Αυτή την περίοδο μάλιστα είναι έντονες οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων, για να κατέλθουν είτε ως συνασπισμοί, ή και να κάνουν από τώρα συμφωνίες για την επόμενη περίοδο.

Φυσικά τίποτα δεν εμποδίζει και εμάς να ακολουθήσουμε το δρόμο της Βουλγαρίας, μιας και εκτίμησή μας είναι πως θα έχουμε τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στη χρονιά, αν όχι και περισσότερες, γιατί βλέπουμε το πολιτικό σκηνικό να γίνεται όλο και πιο ρευστό, ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε τα ποσοστά της αποχής να συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω της τοξικότητας του πολιτικού σκηνικού.

Και αυτό θα επηρεάσει και τα ποσοστά των κομμάτων, αν και σε ποιο βαθμό θα γίνει αυτό θα φανεί στην κάλπη. Ποιος ξέρει, μπορεί σε δύο χρόνια στην ίδια στήλη να γράφουμε, ενόψει των πέμπτων εκλογών, αν θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση σε μερικούς μήνες.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.